Blodådern blev öm och hård – är det farligt?

För drygt två veckor sedan var jag på förlossningen och födde fram mitt dödfödda barn. Jag fick dropp i handen då, och det gör fortfarande...

För drygt två veckor sedan var jag på förlossningen och födde fram mitt dödfödda barn. Jag fick dropp i handen då, och det gör fortfarande ont där nålen satt. Det är dessutom en förhårdnad i själva blodådern. Går det över eller ska man gå till doktorn och visa upp det?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Först och främst vill jag djupt beklaga att du förlorade ditt barn. Jag hoppas innerligt att du får stöd och tröst i sorgen från vänner och anhöriga.

När det gäller besvären efter droppet så kan jag ge dig det lugnande beskedet att du sannolikt har fått en åderinflammation med liten blodpropp (på läkarspråk tromboflebit) i den ytliga ven där droppet gick in. Just som du beskriver det framträder i sådana fall ådern som en hård och ömmande röd sträng. Lyckligtvis är en sådan här tillfällig ytlig propp ofarlig till skillnad från blodproppar i de djupa venerna (tromboser) som kan vara allvarliga om de lossnar och far upp till lungan. Om åderinflammationen inte går över av sig själv, om den växer eller om man får upprepade tromboflebiter bör man söka läkare, eftersom det kan vara symtom på inre sjukdom.

Det finns en salva mot ytliga blodproppar, Hirudoid, som kan lindra besvären. Den kan köpas receptfritt på apoteket.

Scroll to Top