Kan mitt barn ärva sin pappas ögonsjukdom?

För ett tag sedan fick jag veta att mitt barns far troligen har en ögonsjukdom som heter pterygium. Han visste själv inte riktigt vad denna...

För ett tag sedan fick jag veta att mitt barns far troligen har en ögonsjukdom som heter pterygium. Han visste själv inte riktigt vad denna sjukdom innebär förutom att den har med hornhinnan att göra. Nu undrar jag: Hur yttrar sig sjukdomen? Är den ärftlig och kan man göra något åt den? Jag är orolig över vad det kan innebära för mitt barn.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du behöver inte vara orolig. Den här ögonsjukdomen är inte ärftlig. Om man utsätter sina ögon för långvarig irritation, t.ex. vistas länge i torr luft som är förorenad med stoftmoln av fin sand, eller ofta uppehåller sig i stark blåst och stickande sol, så är det risk att slemhinnan som täcker ögonvitorna tar skada. Efteråt kan det uppstå ett bindvävsärr som kallas pterygium. Ärret sitter i ögonvitan mellan näsroten och pupillen och brukar uppträda i båda ögonen. Så småningom kan ärret, som är grumligt gråbrunt till färgen och innehåller många röda blodkärl, växa och nå fram till hornhinnan.

Åkomman behandlas bäst i tidigt skede av en ögonläkare som opererar bort hela ärret i lokalbedövning. Efter en lyckad behandling blir man helt bra. Det är viktigt att förebygga pterygium genom att bära skyddsglasögon om man arbetar i skadlig miljö.

Ordet pterygium kommer ursprungligen från grekiskan och betyder fågelvinge. Namnet är gammalt och beskriver hur ärret vuxit över hornhinnan och till slut skymmer pupillen som en vinge så att ögat blir blint. Det är inte ovanligt att gamla människor har en gulfärgad liten fläck i ögonvitan intill hornhinnan. Men det är då inget äkta pterygium utan en åldersförändring som inte brukar påverka hornhinnan eller försämra synen. Någon behandling är inte heller nödvändig i dessa fall.

Scroll to Top