Tog man bort två meter av min tarm?

När jag var 7 år opererades jag för “Tarminvagination Purpura Henoch”. Vad är det för sjukdom och vad beror den på? Enligt min mor togs...

När jag var 7 år opererades jag för “Tarminvagination Purpura Henoch”. Vad är det för sjukdom och vad beror den på? Enligt min mor togs det bort en stor bit av tarmen. Ca 2 meter, sa hon, men det måste väl ha varit 2 dm? Är nu 75 år. Mycket tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Sannolikt var det en bit av din tunntarm som opererades bort. Två decimeter låter mest troligt. Det går nämligen inte att ta bort hur mycket tarm som helst från ett litet barn. Man måste för att överleva ha kvar en god bit väl fungerande tunntarm. Det är med den man suger upp näringen, vitaminerna och mineralerna i maten. Med alltför kort tunntarm kvar blir man utmärglad och får olika bristsjukdomar.

Invagination betyder att tarmväggens knådande rörelser medfört att tarmen “gapat över sig själv” och slutligen svalt den angränsande tarmbiten som sitter strax ovanför. Invagination är en akut allvarlig sjukdom som ibland ses hos små barn. Symtomen är krampsmärtor i magen, kräkningar och blod i avföringen. Om inte det sjuka området snabbt opereras bort, eller pressas rätt med röntgenlavemang, så kan tarmen spricka och ge en livshotande bukhinneinflammation.

Orsaken till invaginationen var i ditt fall Henochs purpura. Det är en allergisk kärlskada i huden och i inre organ, som beror på att immunförsvaret överreagerat på en virusinfektion. Resultatet blir stopp i kärlen med blodproppar som i sin tur leder till talrika små hudblödningar. Det är dessa som kallas purpura. Blödningarna och vävnadsskadan drabbar också tarmen, vilket just kan leda till invagination. Ofta påverkas lederna och njurarna med risk för njurskada.

Henoch var en tysk barnläkare som beskrev sjukdomen för mer än 130 år sedan. På 1930-talet när du opererades så var tarmoperationer mycket mer riskabla än i dag. Dropp och intensivvård fanns inte. Men du hade turen att få rätt diagnos och bli väl omhändertagen av en skicklig kirurg. Jag kan tänka mig att din mor kände stor ängslan och att hon blev lycklig när hon slutligen fick behålla sin lilla flicka.

Scroll to Top