Varför fick jag inte lämna blod?

Jag har blodgrupp 0 och tänkte att jag skulle göra en insats som blodgivare. Men det gick inte eftersom mitt ferritinvärde var för lågt. Det...

Jag har blodgrupp 0 och tänkte att jag skulle göra en insats som blodgivare. Men det gick inte eftersom mitt ferritinvärde var för lågt. Det låg på 10 och mitt blodvärde på 126. På blodgivarcentralen sa de att jag skulle ta järntabletter och återkomma om ett år. Min fråga är om jag ska ta kontakt med min läkare och undersöka mig vidare? Kan det låga ferritinvärdet tyda på någon sjukdom? Jag är en 44-årig kvinna, har menstruationen kvar, är 177 cm lång och väger 65 kg. Jag lever ett hektiskt liv med familj och tre barn.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du är sannolikt inte sjuk men det låga ferritinvärdet visar att dina järnresurser i kroppen är små och behöver fyllas på. Ditt blodvärde, hemoglobinet, är godkänt, så du har ingen synlig blodbrist. Nedre gränsen för normalt blodvärde är 115 för en kvinna i din ålder. Gränsen för män ligger lite högre, 130. Om du blivit blodgivare nu hade du sannolikt helt tömt dina järnreserver och fått svårt att bilda tillräckligt med nya röda blodkroppar. Därför är blodgivarcentralens råd till dig att avstå från blodgivning och börja äta järn klokt.

För en kvinna i din ålder beror nästan alltid järnbrist på att du förlorar blod vid dina menstruationer. Om du varit över 50-årsåldern eller i stället varit en man med järnbrist så hade en läkarkontroll behövts. Då hade järnbristen troligen varit orsakad av en långvarig blödning i mage eller tarm, en bristfällig kost eller av att tunntarmen varit sjuk och inte klarat att suga upp näring. Något läkarbesök på grund av ferritinvärdet behövs däremot knappast för dig, förutsatt att du känner dig kry och har normal färg på avföringen utan tecken på blod. Vid blödning från magsäcken färgas avföringen svart, medan blödning från grovtarmen syns som vanligt rött blod i avföringen och på toalettpappret.

Det är klokt om du äter järnrik mat som t.ex. lever, leverpastej och blodkorv, samt kompletterar med 1-2 järntabletter om dagen det närmaste halvåret. De finns att köpa receptfritt på apotek. Därefter kan det vara aktuellt att du kontrollerar hemoglobin- och ferritinvärdena hos din doktor.

Scroll to Top