Vågar jag ta medicinen?

Jag läste i en tidning att en medicin mot högt kolesterol som heter Lipobay kan framkalla muskelvärk. Själv tar jag 1 tablett Pravachol varje kväll...

Jag läste i en tidning att en medicin mot högt kolesterol som heter Lipobay kan framkalla muskelvärk. Själv tar jag 1 tablett Pravachol varje kväll för att sänka kolesterolet och undrar nu om den också är farlig. Kan jag fortsätta att ta den? Mitt kolesterol är nu lågt. Vore tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är rätt att det från utlandet rapporterats ett 50-tal fall av svåra biverkningar av medicinen Lipobay, en ny kolesterolsänkande tablett som bromsar ett speciellt enzym i kroppen. Därför har tillverkaren nu slutat sälja medicinen och Läkemedelsverket i Sverige har rekommenderat att alla ska avsluta sin behandling med Lipobay. De biverkningar som rapporterats var att musklerna i kroppen tog allvarlig skada och gick under. Symtomen på en sådan akut muskelpåverkan är kraftig värk så att man känner sig mörbultad, muskelsvaghet och ett influensaliknande insjuknande.

Däremot godkänner Läkemedelsverket att man fortfarande använder andra kolesterolsänkande mediciner som t.ex. Pravachol och Zocord. Du kan alltså utan hinder fortsätta att ta din medicin, om du så önskar.

Scroll to Top