Jag är gravid och oroas av mina magsmärtor!

Jag är en ung tjej som är gravid i sjunde månaden. Det är första barnet. Alla kontroller som gjorts och prover som tagits har varit...

Jag är en ung tjej som är gravid i sjunde månaden. Det är första barnet. Alla kontroller som gjorts och prover som tagits har varit helt normala och allt har sett bra ut. Men tyvärr har jag stora besvär med foglossning och därför är jag sjukskriven. Nu har jag även i ett par veckor haft ont i magen alldeles intill naveln, till höger uppifrån. Det går inte att göra någonting utan att det smärtar. Det är till och med besvärligt att gå på toa eller bara att ligga ner. Det är på samma ställe hela tiden och det gör mig ängslig. Men alla bara säger att jag inte ska oroa mig, att det nog är känningar av foglossningen eller sammandragningar. Jag har sammandragningar då och då och det känns helt annorlunda. Varför vill ingen göra någon undersökning? Att få veta att det inte är något farligt skulle åtminstånde lugna min oro. Bäbisen sparkar och står i, så den verkar ha det bra i alla fall. Men jag har ju ont och då är det nåt som inte står rätt till.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Självklart att du är orolig när du är gravid och fått smärtor som du inte känt av tidigare och som du inte vet anledningen till! Och lugnare blir väl knappast någon av att från alla håll bara få höra att man inte ska oroa sig. Dessutom tycks du inte ens ha blivit ordentligt undersökt så att det finns några fakta att relatera till. Den typ av smärtor som de du beskriver handlar knappast om foglossning.

Viktigt är nu att du får träffa en gynekologspecialist. Ring till din mödravårdscentral och be om hjälp med vart du ska vända dig och med tidsbeställningen. Skulle dina smärtor plötsligt förvärras eller om du får blödning eller sammandragningar ska du direkt ta kontakt med förlossningsavdelningen på det sjukhus du ska förlösas. Den undersökning som görs vid besvär som dina brukar också omfatta en ultraljudskontroll. Bland annat vill man veta var moderkakan ligger, om det är där du har ont och varför i så fall. Någon gång kan det i livmoderväggen finnas en liten, helt ofarlig muskelknuta som på grund av exempelvis en försämrad blodtillförsel kan ge smärtor. Flera andra anledningar kan också finnas. Men ofta hittar man inte någon förklaring och besvären kan finnas kvar ända fram till förlossningen. I så fall kan det bli aktuellt med ytterligare en eller ett par specialistundersökningar, eventuellt också med ultraljudskontroll.

Passa på att samtidigt berätta om din oro! Vid ultraljudsundersökningar kan det vara relativt gott om tid och ett bra tillfälle att få svar på frågor samtidigt som du själv kan se och kanske litet lättare förstå. Finns din oro fortfarande kvar tycker jag att du ska be att få en särskild samtalstid.

Scroll to Top