Kan pappan bli dömd att betala högre underhållsbidrag?

Min f.d. man har avsagt sig umgänge och vårdnad om vår gemensamma son. Tidigare så hade vi detta 50/50 och kostnader såsom fritidshem, kläder, kalas...

Min f.d. man har avsagt sig umgänge och vårdnad om vår gemensamma son. Tidigare så hade vi detta 50/50 och kostnader såsom fritidshem, kläder, kalas och annat betalade den som hade pengar. Oftast var det han eftersom jag studerar.

I samband med att han träffade sin nya kvinna med tre barn ville han inte betala längre och pengar blev ett stort problem. Jag berättade för honom om min ansträngda ekonomi och då avsade han sig vårdnad och umgänge. Idag har han sonen varannan vecka. Men nu köper han kläder som vår son har där, istället för att ta med sig kläder från mig. Och om min son skulle vilja ta med sig kläder därifrån så får han inte det. Jag upplever att min f.d. man gör det här enbart för att vara jävlig mot mig, men det går tyvärr ut över vår son.

Han betalar 1.173 kr/månad och alla som har barn vet att det inte räcker på långa vägar. Eftersom han har en årsinkomst kring 300.000 kr så blir min fråga: Kan han bli dömd att betala ett högre underhållsbidrag till sin son då min årsinkomst är 17.000 kr? Och i så fall, hur går jag till väga?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är inte helt lätt att förstå vad du menar med att din f.d. man “har avsagt sig umgänge och vårdnad” om er gemensamma son. Samtidigt skriver du att han nu har sonen varannan vecka – du menar kanske veckoslut – för annars var ju inget förändrat från den tidigare 50/50 modellen. Nu är det inte så att man helt sonika en dag kan avsäga sig vårdnad och umgänge. Föräldraskap är faktiskt ett livslångt engagemang och åtagande och ingenting man kan träda in och ut ur. Hans uttalande ser jag mer som ett uttryck för att det råder en öppen konflikt mellan er vuxna. Din f.d. man tycker kanske att han hittills tagit stor del i pojkens vård och fostran och inte minst frivilligt påtagit sig en stor del av kostnaderna kring sonen. Trots att ni har delat på vården, så har han tydligen betalt det underhållsstöd som förmedlas via försäkringskassan på 1.173 kr/månad.

Nu lever han tillsammans med en ny kvinna som har tre barn. Även om han inte har försörjningsskyldighet gentemot dessa barn så kan ju den nya livssituationen vara förenad med kostnader, som han inte haft tidigare. I det läget blir han uppmärksam på att han inte kan eller vill betala lika mycket till sonen som tidigare. Naturligtvis låter det omoget, när du beskriver att han köper kläder till sonen, som denne bara får ha tillsammans med pappan. Kostnaden blir ju inte mindre för att man minskar nyttjandegraden. Du skriver inget om hur gammal sonen är men oberoende av ålder känns det säkert svårt att av obegripliga skäl lämna ifrån sig något man trivs med. Detta måste ni föräldrar kunna prata om – med eller utan professionell hjälp.

Så till din fråga om eventuellt högre underhållsbidrag. Det är högst troligt att du kan bli tilldömd ett betydligt högre belopp än du idag har om din f.d. mans inkomst är den uppgivna och han inte har försörjningsplikt gentemot ytterligare barn. Du har idag det högsta belopp som utbetalas via försäkringskassan, så högre bidrag måste du söka vid allmän domstol – via advokat – om ni inte kan göra en frivillig överenskommelse. Jag vill gärna råda er att tillsammans tala med försäkringskassan eller familjerätten, där ni bor, för att få uppgift om det troliga belopp som skulle utdömas vid domstol. Nog vore det bäst om ni kunde göra ett skriftligt avtal om det beloppet och inte låta det gå till process. Förhoppningsvis är den aktuella konflikten tillfällig och ni kan så småningom återgå till den goda samarbetsrelation ni hade tidigare. Att ha klara spelregler kring ekonomin kan faktiskt underlätta fortsatt konstruktiv dialog.

Scroll to Top