Jag har illaluktande flytningar!

Jag har sedan jag fick mitt andra barn haft väldigt illaluktande (tycker jag själv), tunna flytningar. Jag har även klåda ”baktill” då och då. Har...

Jag har sedan jag fick mitt andra barn haft väldigt illaluktande (tycker jag själv), tunna flytningar. Jag har även klåda ”baktill” då och då. Har provat Pevaryl ett antal gånger men har ej blivit hjälpt. Jag satte för ett år sedan in hormonspiral. Kan den ha förvärrat situationen?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Sannolikt går du med en kronisk slidkatarr. Det är ett obehagligt och vanligt kvinnoproblem som många upplever genant och tror kan tolkas som att man inte kan hålla sig ren. Man börjar tvätta sig extremt noggrannt kanske flera gånger om dagen, provar olika receptfria preparat och hoppas att det så småningom ska gå över av sig själv. Och visst händer det ibland. Men ofta medför det bara en onödigt lång väntan med att söka hjalp.

Det finns olika mikroorganismer som kan ge den typ av flytningar och besvär som du har. Exakt vad det handlar om går inte att avgöra enbart på din beskrivning och utan att undersöka dig. Men det kan bl.a. stämma med en vanlig orsak till slidkatarr som kallas Gardnerella vaginos. Typiskt för den är en grågul, tunn flytning med en mycket speciell fisklukt. Den här infektionen är obehaglig men ofarlig. Den finns bara lokalt i slidan utan att sprida sig till livmoderhålan och äggledarna och där ställa till med komplikationer som exempelvis Klamydia kan göra. Din beskrivning av flytningarna stämmer däremot knappast med en svampinfektion vilket är det Pevaryl kan hjälpa mot. Vid svamp är en intensiv klåda, rodnad och svullnad i underlivet det mest typiska. Flytningarna är vitflockiga, kesoliknande och luktar inte illa.

Beställ tid för en gynundersökning så att du får diagnos och behandling! Utöver undersökningen tas några enkla odlingsprov för att bl.a. utesluta Klamydia. Samtidigt tas också prov på slidsekretet för att bedöma det i mikroskop. Resultatet av undersökningen inklusive mikroskopin får du genast på mottagningen. Odlingssvaret kan dröja några dagar och lämnas oftast per brev eller telefon.

Du får vara inställd på att behandling behövs för att du ska bli av med dina besvär. Mest troligt är att du får antibiotika, vilken typ beror på undersökningsresultatet och diagnosen. En spiral kan irritera och hjälpa till att underhålla en infektion. Om den för övrigt inte ger några besvär, och spiralbyte inom kort tid annars inte skulle vara aktuell, brukar man ofta med antibiotikabehandling av infektionen kunna lämna den kvar.

Scroll to Top