Är jag inte för ung för att ha slemhinneproblem?

Jag hade för en tid sedan problem med att ha samlag. Jag och min sambo hade förspel precis som vanligt men sedan gjorde det alldeles...

Jag hade för en tid sedan problem med att ha samlag. Jag och min sambo hade förspel precis som vanligt men sedan gjorde det alldeles för ont för att vi skulle kunna fortsätta. Jag ringde till kvinnokliniken och pratade med en sköterska. Hon sa att det kunde vara slemhinnan i underlivet som var för torr. Jag blev rekomenderad att köpa en receptfri salva på apoteket och använda den.

Nu är jag lite tveksam till om det var rätt svar från hennes sida. Jag har fortfarande lite men ej mycket problem med detta. Skulle du rekommendera att jag går till en gynekolog eller barnmorska för en riktig undersökning eller kan hon ha rätt angående slemhinnorna. Jag är 25 år. Är inte jag för ung för att ha slemhinneproblem?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den sköterska som du talade med i telefon kan mycket väl ha haft rätt i att dina slemhinnor var torra. Men frågan är varför du plötsligt fått detta problem? Det kan faktiskt finnas flera olika anledningar, fysiska och psykiska och en blandning av bådadera. Ofta kan det vara svårt att avgöra vad som egentligen är det primära.

Torrhet i slidan är inte bara ett åldersproblem. Det kan tillfälligt eller under längre tid uppträda i alla åldrar. Hormonpåverkan på slemhinnorna under kanske flera månader efter en förlossning är exempel på det. Den behandling som ofta ges till endometriosdrabbade kvinnor kan verka på samma satt. Småsår och slemhinneirritation i slidöppningen har de flesta kvinnor upplevt och vet hur ont det kan göra. Orsaken behöver bara vara ett fuktigt mensskydd som skavt, en hård, irriterande cykelsadel eller för trånga långbyxor. Att man vid den intensiva klådan i samband med en svampinfektion river sönder sig i sömnen är inte ovanligt. Detsamma kan ske vid en allergisk hudpåverkan. Allt det här kan ge smärta vid samlag. Smärtan kan göra att slidan blir torr och också ge kraftig sammandragning av slidmynningen – vilket gör att smärtan blir ännu värre.

Psykiskt kan vid samlag många kvinnor vara oerhört känsliga för allting som stör. Det kan vara allt från lukter och ljud till associationer och egna tankar. Det kan också vara uttryck för att något i relationen till partnern, tillfälligt eller mera djupgående, inte är helt bra. Om ditt problem fortfarande är kvar, så visst ska du beställa tid för undersökning och samtal. Ju fortare desto bättre så att det här inte blir något som påverkar dig och er båda under alltför lång tid.

Scroll to Top