Min pipiga röst är ett stort problem

Jag är en tjej som har ett mycket stort problem. Jag har så barnslig och pipig röst men ingen doktor tar mig på allvar eller...

Jag är en tjej som har ett mycket stort problem. Jag har så barnslig och pipig röst men ingen doktor tar mig på allvar eller fattar hur jobbigt det är. Finns det någon medicin/huskur som kan hjälpa? Jag är desperat och jag är med på att prova allt. Tusen tack på förhand.
Doktor Helge Löfberg svarar:

 Någon medicin som kan hjälpa dig att förändra rösten finns tyvärr inte, men det finns en annan metod, talträning, som kan förbättra din röst. Experterna på talrubbningar kallas logopeder och de brukar vara knutna till öronkliniken på lasarettet. Du skriver inte hur gammal du är eller om du fortfarande går i skolan. Om du gör det, så finns det kanske en talpedagog vid din skola som kan ordna en remiss till öronkliniken åt dig. I annat fall får du försöka be doktorn på vårdcentralen eller distriktssköterskan om hjälp att få kontakt med en logoped. Eventuellt bör också dina stämband kontrolleras av en foniatriskt erfaren öronläkare.

Ljud kan liknas vid vibrerande vågrörelser i luften. Det är svängningarna när luftströmmen passerar stämbanden som bestämmer ditt röstläge. Dina stämband kan röra sig på olika sätt och då låter ljuden olika. Röstläget indelas i olika register. Normalt talar man med ”bröstregistret”. Om du har mycket ljus röst svänger inte hela stämbandet och då talar du med ”randregistret” eller i falsett. Om rösten är ännu gällare och pipigare så bildar luftströmmen virvlar när den passerar stämbandskanten, vilket kallas ”visselregistret”. Kanske är det detta som är ditt stora problem.

Rösten påverkas av hur du spänner stämbanden och om de är långa eller korta. Korta stämband ger en ljus röst medan långa stämband ger basröst. Slemhinnan som kläder dina stämband ska normalt vara slät och elastisk, annars tappar du rösten alldeles. Genom att du trycker på med andningen blir ljudet starkare och genom att ändra munhålans storlek och läpparnas form ger du rösten klang, resonans och färg så att den blir välljudande. Det är just genom sådana talövningar som logopederna kan hjälpa dig till en djupare och mer klangfylld röst.

I själva verket är det väldigt krångligt att tala eller sjunga eftersom man samtidigt använder både grundtoner och övertoner samt resonanser i olika kombinationer. Skillnaden i klangen mellan kvinno-, mans- och barnröster beror mycket på hur stort luftrum man har baktill i munnen, bakom näsan och ovanför tungan. Genom att artikulera med läpparna och ändra klangutrymmet kan man förstärka vissa tonlägen vilket sångerskor brukar vara mycket duktiga på.

Scroll to Top