Varför har jag så ont i äggstockarna?

Jag är en tjej på 23 år som har haft ont i äggstockarna en längre tid. Det liksom drar ihop sig med jämna mellanrum. I...

Jag är en tjej på 23 år som har haft ont i äggstockarna en längre tid. Det liksom drar ihop sig med jämna mellanrum. I samband med detta har jag även väldigt mycket flytningar som även kan lukta lite starkt. Jag har kontaktat gynekolog men det är ju alltid svårt att få tid. Jag har fått en tid till undersökning men den ligger långt fram i tiden. Så nu vill jag gärna ha tips och hjälp om vad jag kan göra. Kan det vara något farligt?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den litet kortfattade beskrivningen av dina besvär kan stämma med åtskilligt från normala ägglossningssymptom till besvär i samband med spiral, polyper eller muskelknuta i livmoderhålan, äggstockscysta, infektion, endometrios eller någon annan gynekologisk åkomma. Det kan också bero på någonting utanför dessa organ. Särskilt tarm- och urinvägsbesvär kan ofta vara svåra att skilja från problem i gynsfären.

Om dina besvär bara kommer 1-2 dagar i månaden, ungefär mitt emellan mensperioderna (vanligast 10-14 dagar efter första mensdagen), och om flytningarna liknar genomskinlig rå äggvita, är svåra att torka bort och kan dras ut till långa trådar, så är det troligen ägglossningsbesvär du har fått. Liksom menssmärtor kan de kännas som sammandragningar. Litet småblödningar samtidigt är inte ovanligt och också helt normalt. Ägglossningsbesvär kan komma efter åtskilliga år under vilka man inte haft några sådana problem alls. Det är faktiskt inte sällan de dyker upp först under de senare åren en kvinna har kvar sina menstruationer.

Du skriver inte om du har fött barn eller vad du har för preventivmedel. Har du kanske en spiral? Då kan dina besvär mycket väl stämma med att det är spiralen som din livmoder försöker stöta bort, särskilt om du aldrig varit gravid. Har besvären inte lugnat sig efter några veckor brukar det vara bäst att dra ut spiralen och använda annat preventivmedel under ett par månader. Sedan kan en ny spiral sättas in och ofta fungera alldeles utmärkt. Det här kan du få hjälp med av en barnmorska på preventivmottagningen som numera finns i anslutning till mödravårdscentralen nästan överallt i landet. Be i så fall att hon samtidigt tar infektionsprover eftersom du haft illaluktande flytningar och det är en liten ökad infektionsrisk när man har spiral.

Att du fått en tid för undersökning hos gynekolog är utmärkt. Jag förstår att du tycker det känns jobbigt med de långa väntetiderna men i brevet finns inte någonting som verkar direkt oroande. Vad du ytterligare skulle kunna göra nu är att ringa gynekologens mottagning och fråga om infektionsprover skulle kunna tas. Om dina besvär skulle bli värre under väntetiden tycker jag att du ska be att få en tidigare undersökningstid.

Scroll to Top