Hur ska jag bli av med svamp i underlivet?

Jag är en 40-årig kvinna som har problem med svamp i underlivet. Det har kommit och gått under två år. Jag har använt Diflucan, Sporanox...

Jag är en 40-årig kvinna som har problem med svamp i underlivet. Det har kommit och gått under två år. Jag har använt Diflucan, Sporanox och Pevaryl (både som salva och vagitorium) utan att bli av med infektionen. Njurar och urinblåsa har undersökts, diabetesprover har tagits utan anmärkning och jag är helt frisk i övrigt. Jag tvättar mig med vatten och använder stora trosor och byxor. Jag vet inte vad jag ska göra för att slippa detta problem.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Ibland kan svampinfektioner vara extra envisa och besvärliga. Du tycks under två års tid ha provat det mesta utan att bli bra. Du bör fortsätta din läkarkontakt tills du får rätsida på det här. Kanske behövs en del nya prover, bl.a. blodsocker, eftersom svamp ibland kan vara ett tidigt tecken på diabetes. Sannolikt ordineras du på nytt långtidsbehandling i tablettform med potent medicin samtidigt som du får fortsätta lokalbehandlingen.

Min fundering är om förklaringen inte kan vara att du hela tiden får färska ”svampsmittor”. Jag måste få vara litet indiskret och fråga om din partner någon gång fått samma behandling som du? Lever ni tillsammans är det nämligen ganska sannolikt att han också har svamp.

Hos män förekommer svamp nästan lika ofta som hos kvinnor. Symptom och infektioner är däremot inte lika vanliga. Symptomen är desamma hos båda könen klåda och irritation med rodnader och kesoliknande beläggningar. Svampinfektioner hos män drabbar huden på könsorganen och i ljumskvecken men mest förändringar brukar finnas på penis slemhinnor, på glans och under förhuden. Behandlingen med salva, eventuellt kompletterad med tabletter, är densamma som för kvinnor.

Det är viktigt att båda parter är färdigbehandlade och problemfria innan samlivet tas upp igen. Svamp liksom alla andra mikroorganismer som finns i underlivet delar man nämligen generöst med sig vid samlag. Det finns något som vi brukar kalla ”pingpong-effekt” för att beskriva just detta. Den ena parten har haft besvär, blivit behandlad och är frisk igen men smittas av den andre som har samma infektion men är besvärsfri och obehandlad.

Det är för båda parter bra att ha salva i beredskap hemma för att omedelbart, och för båda två samtidigt, kunna starta en ny behandlingsomgång om besvären skulle komma tillbaka. Det här kan ni göra själva utan att ta kontakt med någon doktor. Flera svamppreparat, t.ex. Pevaryl, finns att köpa receptfritt på apoteket.

Scroll to Top