Är Diane p-piller eller acne-preparat?

Jag och min kusin undrar över ett läkemedel som vi båda fått, fast av olika anledningar. Min kusin är 19 år och bor i Köpenhamn....

Jag och min kusin undrar över ett läkemedel som vi båda fått, fast av olika anledningar. Min kusin är 19 år och bor i Köpenhamn. Hon har av sin läkare fått ett p-piller som heter Diane. Själv är jag 17 år och har av min svenska läkare fått en medicin som också heter Diane. Den ligger i en karta som liknar den som min kusin har fått. Det märkliga är att jag fått min medicin mot alla finnar jag har i ansiktet och på ryggen. Inte som p-piller.

 Nu undrar vi om det finns två olika sorters mediciner med samma namn i Sverige och Danmark. Eller har någon av oss fått fel preparat? Jag tycker att min medicin hjälpt mot finnarna och därför vågar min kusin inte lita på att det hon fått verkligen är ett p-piller. Nu har hon slutat ta dem. Vad är rätt?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är lätt att förstå att du och din kusin blivit ganska konfunderade av det här. Men ingen av er har blivit felbehandlad. Det är faktiskt så att medicinsk indikation för Diane gäller både preventivmedel och behandling av finnar eller acne.

Forskning om läkemedel pågår ständigt även när det gäller mediciner som använts under många år. Anledningen är att man vill försöka dels förstärka och öka positiva effekter, dels ytterligare minska biverkningar och risker. Från början togs Diane fram och presenterades som ett nytt lågdoserat p-piller med en litet annan hormonprofil än de lågdospreparat som tidigare fanns.

Finnar – särskilt i ansiktet, på skuldrorna, ryggen och ibland också på bröstet – är ett vanligt problem inte minst hos tonåringar. Förändringarna i huden är ofta hormonrelaterade och beror på en ökad känslighet i talgkörtlarna för vissa hormon. De hudproblem som då kan uppkomma har man försökt dämpa i Diane vilket har kunnat ske utan att P-piller-effekten minskat. Resultaten har varit så positiva att långvarig och svårbehandlad acne nu är en egen behandlingsindikation för detta läkemedel.

Diane är sedan första hälften av 90-talet godkänt som preventivmedel i ett flertal länder bl a Danmark och Finland. I Sverige har vi alltid haft många och mycket höga krav och det brukar här ta avsevärd tid innan ett nytt preparat blir tillgängligt. Inte minst gäller det mediciner som avser långvarig behandling av yngre, friska personer med t ex p-piller. För acne-behandling är Diane godkänt även här.

Samma läkemedelsfirma som producerar Diane har nyligen kommit med ännu ett lågdos p-piller där inte bara acne och fet hy utan också andra problem ska kunna påverkas. Hit hör den mindre viktuppgång som ibland kan observeras i samband med p-piller liksom också irritation och dåligt humör före mens. Preparatet som heter Yasmin har bedömts så positivt att p-piller registrering av Diane inte längre är aktuell i Sverige. Beträffande Yasmin är registreringen klar och preparatet är godkänt som p-piller både i Danmark och i Sverige fr om 1 mars 2001.

Scroll to Top