Var fjärde kvinna har kalla händer

Kan det verkligen vara möjligt med dålig blodcirkulation vid 20 års ålder? Min dotter har besvär med temperaturförändringar i händer och fötter. Ibland kan hon...

Kan det verkligen vara möjligt med dålig blodcirkulation vid 20 års ålder? Min dotter har besvär med temperaturförändringar i händer och fötter. Ibland kan hon vara iskall om händerna men varm om fötterna och vid andra tillfällen tvärtom. Hennes händer kan då bli så varma att hon börjar svettas om dem. Dessa växlingar kan pågå flera gånger om dygnet, året om. Hon röker inte, äter inga speciella mediciner. Äter och sover normalt, är inte överviktig. Vi försöker motionera minst två gånger i veckan för att få igång värmen i hennes fötter. Hennes far har också kalla händer och fötter, men han är rökare.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det finns en åkomma, Raynauds sjukdom, som passar in på din dotters symtom. Då drar blodkärlen i fingrar och tår först ihop sig för att sedan vidga sig maximalt. Följden blir att fingrarna i början blir vaxvita, domnade och blodtomma. Sedan blir de blossande röda, blodfyllda och börjar värka och bränna. Orsaken anses vara en obalans i de nervsignaler som styr spänningen i kärlväggarna.

Lindriga tecken på Raynaud är mycket vanliga och upplevs av kanske var fjärde kvinna. Män är inte så känsliga. Kärlkrampen i fingrar och tår utlöses ofta av kyla, t ex när fingertemperaturen sjunker under 28°. Besvären förvärras också av rökning, sammandragande migränmediciner och om man ständigt arbetar med vibrerande redskap. Även blodtryckstabletter av typen Seloken kan ge kalla fingrar och tår. Viktigt är att tänka på att alltid hålla sig varm, att ha fodrade vantar och stövlar och att undvika kyla i alla former. Tillfälligt kan man få hjälp av en medicin, Adalat, som annars mest används vid kärlkramp i hjärtat och mot högt blodtryck.

Den här vanligaste formen av Raynaud är inte farlig men ganska besvärande och ställer krav på en varm och ombonad arbetsmiljö. Det finns också en annan svårare form av Raynaud som är förenad med reumatisk värk, hög sänka samt överaktivt immunförsvar och sjukdomskänsla. Men något sådant tycks ju lyckligtvis inte din dotter besväras av.

Scroll to Top