Vilket preventivmedel ska jag välja?

Jag har under mitt tio år långa förhållande provat de flesta preventivmedel. Av mina p-piller blev jag nedstämd. Kopparspiral gav mig flytningar. P-stav tycker jag...

Jag har under mitt tio år långa förhållande provat de flesta preventivmedel. Av mina p-piller blev jag nedstämd. Kopparspiral gav mig flytningar. P-stav tycker jag verkar otäckt. Vi har i perioder försökt med kondom men det känns så otroligt krångligt.

Nu har jag hört talas om ett “akut p-piller” som man tar dagen efter samlag. Min barnmorska kände inte till detta preventivmedel så därför hoppas jag du vill ge mig svar. Är detta en annan form av p-piller? Vad ger det för biverkningar?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Visst finns det möjlighet till akut hjälp för att undvika en oönskad graviditet. Man kan t ex ha glömt ta sina p-piller, kondomen har inte fungerat eller man kan ha haft oskyddat samlag i en situation som man inte varit beredd på.

Akuta nödlösningsmetoder har funnits i många år. Det går att snabbt ge hormontabletter motsvarande en hög dos p-piller. Det går också att akut sätta in en spiral. Tidigare föredrogs inte sällan spiral eftersom de hormondoser som gavs var så höga att man fick räkna med rejäla biverkningar. Häftigt illamående och kräkningar var vanliga. Huvudvärk, yrsel, trötthet, ömhet i brösten och värk i buken var andra biverkningar som ofta förekom.

I de preparat som numera används är hormondosen reglerad och besvären mycket mera sällsynta. Förpackningar med engångsbehandling kommer troligen snart att kunna köpas receptfritt på apotek, det är dock osäkert när. Behandling bör ske snarast möjligt. Senast 72 timmar efter oskyddat samlag måste hormonmedicinering vara avslutad eller spiral insatt. Båda metoderna ger då ca 85 procents skydd. Ju tidigare åtgärd desto större chans till önskad effekt. Hormonbehandling inom ett dygn kan minska graviditetsrisken ända upp till 95 procent. “Akut p-piller” eller “dagen efter-piller” är ingenting som ska användas som normal preventivmetod utan enbart vara en nödlösning. Enligt nuvarande rekommendationer bör det användas högst en gång per månad för att ge full effekt. Graviditetstest bör tas efter tre veckor.

För dig som har ett långvarigt fast förhållande är det här alltså inte något alternativ. Numera finns en lång rad olika preventivmedel och nya tillkommer varje år. Men tyvärr finns det ännu inte något som är helt problemfritt och utan biverkningar och inte heller något som passar alla. Enda möjligheten är att var och en provar och själv kommer fram till vad som fungerar bäst, eller i varje fall minst dåligt. P-piller finns t ex av många olika slag där både hormonmängd, hormontyp och balansen mellan östrogen och gulkroppshormon varierar. Inte minst det senare betyder mycket för biverkningstypen och hur olika kvinnor tolererar preparaten. För en del passar det östrogendominerade bäst, andra trivs med p-piller där gulkroppshormon dominerar. Även spiraler finns av olika slag, dels de rena plastspiralerna och dels de som kompletterats med en tunn koppartråd eller med gulkroppshormon. Pessar finns fortfarande och används en hel del. Inte minst många yngre kvinnor tycker att det är en alldeles utmärkt preventivmetod. Det känns inte alls och man slipper alla biverkningar. Pessar kan också sättas in i förväg och stör inte samlaget, vilket är ett vanligt problem när det gäller kondom.

Scroll to Top