Varför ändrar sig blodtrycket?

Jag har några frågor om mätning av blodtryck. 1. Vad beror det på att blodtrycket stiger kraftigt tidigt på morgonen? Man har ju legat stilla...

Jag har några frågor om mätning av blodtryck.

1. Vad beror det på att blodtrycket stiger kraftigt tidigt på morgonen? Man har ju legat stilla hela natten och då borde väl trycket vara lågt?

2. Varför stiger blodtrycket när man pratar under provtagningen?

3. Vad är skillnaden mellan att sitta och ligga vid provtagning? Blir det samma resultat?

Jag medicinerar inte.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Regeln är att blodtrycket sjunker när man ligger ner tyst och rofyllt. Därför ska man helst ha legat och slappnat av 5-10 minuter när blodtrycket mäts. Annars går det inte att jämföra värdet från en gång till en annan. Ändrad kroppsställning och samtal under mätningen stör resultatet.

Hos de flesta sjunker blodtrycket 20 enheter om natten när man sover lugnt. Men inte riktigt hos alla, som du märkt, eftersom vi är olika skapade. Kaffe, rökning, mycket alkohol, salt mat och stress brukar höja blodtrycket. Upprörda känslor och omedelbar kroppsansträngning gör samma sak, liksom kraftig övervikt. Däremot sjunker blodtrycket lite om man har hygglig grundkondition.

Hur blodtrycket svänger är högst individuellt, så dina iakttagelser gäller för dig och nog inte för alla. Det är viktigt att använda samma blodtrycksmätare eftersom många apparater mäter olika och ibland inte är rätt inställda. Vanligt är att blodtrycket stiger om det mäts av en jäktad doktor i vit rock som gör patienten stressad och obehaglig till mods.

Vi läkare förstår ännu inte helt hur blodtrycket regleras eftersom det är ganska krångligt och invecklat. Blodtryckscentrum sitter i hjärnstammen under lillhjärnan och styr nervtrådarna till hjärtat och blodkärlen. Binjurarna och njurarna sköter saltbalansen och stresshormonerna. Trycket mäts automatiskt hela tiden i hjärtats förmak och i halspulsådrorna. Det finns flera hormoner och nervsignaler som samverkar. Dessutom bildar blodkärlen själva kemiska ämnen som också reglerar blodflödet.

Man kan förenklat säga att blodtrycket stiger när alla de små blodkärlen ute i kroppen drar sig samman, när hjärtat slår fortare och fylls av mer blod eller när blodmängden som strömmar i kärlen ökar. Allt detta sker automatiskt utanför viljans kontroll, men indirekt påverkas blodtrycket mycket av vår livsstil.

Scroll to Top