Varför blir min dotter så brun?

Vad kan det bero på att min 10-åriga dotter aldrig behöver solkräm? Ända sedan hon var liten har hon inte fått rodnat skinn eller minsta...

Vad kan det bero på att min 10-åriga dotter aldrig behöver solkräm? Ända sedan hon var liten har hon inte fått rodnat skinn eller minsta lilla blåsa. Hon blir bara vackert brun. Hennes pappa är från Turkiet, men både han och hennes två syskon har solkänslig hud. Ingen i hans släkt är mörk i hyn. Själv bränner jag mig jämt. Vore kul att veta vad det beror på.
Doktor Helge Löfberg svarar:

I någon av släkterna – din eller din mans – finns det sannolikt trots allt anlag till stark pigmentering, och dessa anlag har din dotter ärvt. Det gör henne mindre känslig för solen. Ärftlighet är inte alltid rak. Man kan t.ex. mer likna sin farmor eller morfar än sin far eller mor. Eller rent av farmors bror eller morfars syster. Sannolikt är det något sådant som hänt i din dotters fall.

Pigmentbildningen i huden avgör om vi blir bruna eller rödbrända av solen. Har man mycket svag pigmentbildning, vilket ofta rödhåriga personer har, tål man inte solen alls. Har man däremot en hy som lätt bildar pigment blir man som din dotter snabbt brun. Det innebär också att risken för hudcancer på grund av solning minskar. Så din dotter är bara att gratulera till arvet från någon avlägsen släkting.

Scroll to Top