Jag har ömmande knutor i underlivet

Jag är en kvinna som i över ett års tid haft väldiga besvär i underlivet. Jag har en ömhet i ena blygdläppen och känner små...

Jag är en kvinna som i över ett års tid haft väldiga besvär i underlivet. Jag har en ömhet i ena blygdläppen och känner små upphöjningar i huden som gör ont. Jag har även ont i bäckenbenet vid vissa rörelser och känner trängningar från urinröret.

Jag har varit hos flera gynekologer men de kan inte hitta något fel. Senast var i somras. Då togs ett cellprov som visade lätta cellförändringar. Ännu ett prov har tagits som jag inte fått något besked om. Jag börjar känna mig deprimerad över att inte få veta vad som är fel. Borde man inte göra en ultraljudsundersöking? Jag tar Trisekvens sedan några år tillbaka.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

De små hudknutorna i blygdläppen och rörelsesmärtorna i bäckenbenet behöver du knappast oroa dig för. Under det år som du haft besvär har du blivit undersökt flera gånger och av olika gynekologer. Hade det rört sig om någonting av mer allvarlig art skulle du varit under behandling för länge sedan. De ömma knutorna kan vara återkommande infektioner i antingen talgkörtlar eller hårsäckar vilket är vanligt, inte minst i övergångsåren.

Bäckenbensbesvären kan handla om gamla skador i rygg eller bäcken, rester efter en besvärlig foglossning under graviditet eller eventuellt en tidig benskörhet (osteoporos). Fråga när du är på återbesök om det kanske finns anledning att remittera dig till röntgenundersökning av ländrygg och bäcken eller en bentäthetsmätning. Östrogenet i dina Trisekvens, gärna med tillägg av kalktabletter, kan bromsa utvecklingen av benskörhet. Men om bentäthetsvärdena är mycket låga kan det bli aktuellt med ytterligare medicin som är specifikt verksam mot osteoporos.

Eftersom du har urinträngningar är dina urinvägar troligen undersökta och prover tagna för att utesluta urinvägsinfektioner. Till en del kan östrogenpreparat hjälpa men även här kan komplettering med annan behandling behövas. Vid trängningar kan blåsträningsinstruktioner av uroterapeut ha en dramatisk effekt. Det finns bland sjukgymnaster, barnmorskor och sjuksköterskor flera med sådan utbildning.

Du berättar att ett prov som nyligen togs från din livmodertapp visat lätta cellförändringar. Det kan bero på en tillfällig irritation i slidan eller en lindrig slidkatarr. Någon gång kan det handla om ett mycket tidigt förstadium till livmoderhalscancer. Det är för att i tid hitta sådana förändringar och kunna behandla innan cellerna utvecklas vidare som alla dessa prover tas. De lätta cellförändringarna kontrolleras med ett nytt prov efter 3-6 månader. Mycket ofta har de då försvunnit och provsvaret blir helt utan anmärkning.

Idag görs ultraljudsundersökningar på de flesta gynekologmottagningar och i annat fall kan du få remiss. Kanske skulle en sådan undersökning kunna hjälpa dig så att litet av dina funderingar och din oro släppte.

Scroll to Top