Måste jag operera bort gallstenen?

År 1998 fick jag plötsligt ont i höger sida. Jag beställde tid hos läkare och vid röntgen hittade man en sten i gallblåsan, 12 mm...

År 1998 fick jag plötsligt ont i höger sida. Jag beställde tid hos läkare och vid röntgen hittade man en sten i gallblåsan, 12 mm stor. Om jag inte fick problem behövde det inte åtgärdas, sa doktorn. Men jag sattes upp på väntelista för operation ifall det skulle förvärras.

Jag har aldrig känt av det någon mer gång. Är mycket försiktig med vad jag äter. Min husläkare trodde att stenen kommit ut den naturliga vägen eftersom jag inte har besvär. Kan gallstenar komma ut så? För en månad sedan fick jag tid för operation. Men jag talade om att jag var besvärsfri och sköt upp operationen ett år. Nu undrar jag om jag gjorde rätt eller fel. Behöver alla opereras eller kan man leva med gallstenar? Jag funderar så mycket på detta. Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

De flesta som har gallstenar upplever aldrig några symtom och de besvärsfria behöver egentligen inte opereras. Men 2-3 % av dem – och man vet i förhand inte vem – får varje år gallstensanfall. Då täpper en sten tillfälligt igen utförsgången från gallblåsan. I bästa fall får man övergående koliksmärtor medan stenen av sig själv passerar genom stora gallgången till tarmen. Men om den fastnar kan gallblåsan bli inflammerad och i värsta fall spricka. Ibland kan då även levern och bukspottkörteln ta skada. Din gallsten mätte 12 mm och då är den för stor för att kunna lämna gallblåsan. Så den ligger nog kvar där fortfarande.

Ju fler anfall man har haft desto större är risken för nya besvär och komplikationer. Du har bara haft känningar av din gallsten en gång och därför tycker läkarna sannolikt att du själv kan få avgöra vad som känns tryggast och bäst. Men om du får nya gallstensanfall kommer de säkert att rekommendera operation. Antalet allvarliga komplikationer ökar också med stigande ålder.

En gallblåseoperation görs i nio fall av tio med titthålskirurgi och man brukar få komma hem från sjukhuset redan efter 2 dagar. Konvalescensen är bara några veckor, sedan är man pigg och kry igen. Om kirurgen är erfaren och operationen görs förebyggande när man är symtomfri så är operationskomplikationerna mycket sällsynta.

Som du märker så vill jag inte råda dig bestämt i någon riktning eftersom du kan ha rätt hur du än gör. Just när det gäller sådana här förebyggande operationer bör patienterna välja fritt och inte övertalas för mycket, om det inte finns verkligt starka medicinska skäl och det föreligger kanske inte riktigt i ditt fall.

Gallstenar är vanliga och finns hos ungefär var femte vuxen människa. Ibland kan man ha bortåt 100 små stenar i gallblåsan. De är allra vanligast hos kvinnor i 40 års åldern. Gallsten beror på att kolesterolet i gallan har svårt att lösa sig och i stället fäller ut och bildar stenar. En teori säger att bakterier också kan orsaka gallsten. Diagnosen ställs lättast med ultraljud eller med kontraströntgen, i vissa fall i samband med gastroskopi nere i tolvfingertarmen.

Scroll to Top