Kan östrogenkräm kombineras med glidsalva?

Jag är en pensionär som använder Dienoestrol-kräm mot torra slemhinnor, vilket jag tycker fungerar bra. Men så läste jag i ett nummer av HJ att...

Jag är en pensionär som använder Dienoestrol-kräm mot torra slemhinnor, vilket jag tycker fungerar bra. Men så läste jag i ett nummer av HJ att maken kan använda en salva som heter Klick för att det ska kännas bra. Hur använder man den salvan? Var finns den att köpa? Är den tillsammans med Dienoestrol-kräm ett bra och tillförlitligt sätt?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Efter menopaus blir slemhinnorna i slidan så småningom tunnare, torrare och skörare vilket beror på östrogenbrist. Har man inga andra besvär än slemhinneproblem eller om man av något skäl inte bör eller vill ha östrogensubstitution i form av tabletter, gel eller plåster kan lokalbehandling med östrogen i kräm och/eller vagitorier vara ett fullt tillräckligt och utmärkt alternativ. Både Dienoestrol som du har och Ovesterin kan köpas receptfritt på apotek som du säkert redan vet. Östrogendosen är låg och endast en mycket liten del resorberas vilket innebär att det kan användas även av kvinnor som haft en östrogenrelaterad cancer.

Östrogen gör att slemhinnorna i underlivet och nedre delen av urinvägarna ”föryngras” och efter bara några veckor kommer att bli nästan som före klimakteriet. Det innebär att de blir smidigare, starkare och motståndskraftigare mot infektioner och att slidsekret utsöndras liksom under ”mens-åren”. Härigenom förbättras också infektionsskyddet både i underlivet och urinvägarna. Behandling två kvällar i veckan är nästan alltid tillräcklig. Överdosering ger ofta sveda, klåda och irritation vilket kan vara bra att känna till.

Samlagsproblem får aldrig enbart bero på att kvinnans slemhinnor på grund av östrogenbrist är torra och ömtåliga! Faktiskt är det oftast så att den ökade sekretion som kvinnan får av östrogenbehandlingen gör att glidsalva inte alls behövs. Skulle det ändå fortfarande uppstå den här typen av problem finns det åtskilliga glidsalvor som kan köpas bl.a. på apotek. Vilken sorts salva man väljer spelar ingen roll. Några problem att använda glidsalvor finns inte varken vid allmän eller lokal östrogenbehandling. Dock kan det vara bra att tänka på att östrogen har långtidseffekt på slemhinnornas sekretionsförmåga. Krämen kan upplevas ganska kladdig och ha en mer negativ än positiv effekt om den används i direkt anslutning till samlag.

Scroll to Top