Vilken hjälp får jag om jag flyttar till Sverige?

Jag är en 44-årig dansk förtidspensionär med en son på 5 år som bor hos mig. Vi har tänkt att flytta till Sverige och har...

Jag är en 44-årig dansk förtidspensionär med en son på 5 år som bor hos mig. Vi har tänkt att flytta till Sverige och har fått erbjudande om en lägenhet på 87 kvadratmeter som kostar 5.380 kr i månaden. Jag har fått veta av Öresundsinformation, att jag är berättigad till både bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer. Jag har en skattepliktig årsinkomst på 96.000 danska kr per år.

Hur mycket kan jag få i bostadsbidrag och bostadstillägg? Min son är handikappad och kanske har jag också rätt till vårdbidrag om jag flyttar till Sverige.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Jag vill förslå dig och alla andra som har frågor ang pensioner, bostadstillägg m.m att med förtroende vända er till den lokala försäkringskassan, där den största kunskapen finns i dessa frågor. Eftersom du inte bor i landet så tillhör du naturligtvis ingen försäkringskassa här. Du kan t.ex kontakta kassan i Malmö, som gärna ställer upp för ett personligt samtal med dig oberoende av om du tänker bosatta dig där eller i annan kommun i Sverige. I ditt fall handlar ju möjliga stödinsatser inte bara om ekonomisk hjälp till boendet utan det finns också andra samhällsinsatser som kan vara aktuella.

Är du förtidspensionerad och det utgår allmän pension från Danmark får du hjälp på samma grunder som en svensk person. Dina 96.000 danska kr motsvarar drygt 108.000 svenska kr. Följande siffror är aktuella under förutsättning att du (K)inte har kapitalinkomster som reducerar bidragen.

Du är berättigad till ett bostadsbidrag på ca 2.500 kr och ett bostadstillägg för sonen på ca 750 kr. Du frågar om möjligheten till vårdbidrag. Det liksom eventuell handikappersättning till sonen måste prövas vid en genomgående läkarundersökning. Någon form av underhållsstöd plus barnbidrag måste ju också utgå till sonen .Här finns rätt så snåriga EU-regler om hur länge bidraget ska utgå från ursprungslandet och/eller senare övertas av “vistelselandet”. Detta kan bara klargöras genom att respektive länders aktuella myndigheter har kontakt med varandra. Beroende på din sons handikapp kan finnas möjlighet till bostadsanskaffningsbidrag. Detta sökes inte på försäkringskassan utan i aktuell kommun. Som du ser är det många frågor som måste besvaras för att du ska få en hel bild av förutsättningarna om och när du kommer till Sverige.

Scroll to Top