Värmeutslag på låren

Jag har ett litet problem som jag undrar över: Om jag blir mycket varm, och låren skaver mot varandra när jag går, så blir jag...

Jag har ett litet problem som jag undrar över: Om jag blir mycket varm, och låren skaver mot varandra när jag går, så blir jag röd och får många små bruna hudflikar eller vårtor av något slag. De sitter på insidan av båda låren och svider hemskt. Finns det någon salva som kanske tar bort de här utslagen?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tycker att du nog ska söka på vårdcentralen eller hos en hudläkare som kan ta bort dina generande hudförändringar. Sannolikt är det små ”skin tags”, dvs hudflikar med bindväv, eller också mjällvårtor (seborrhoiska vårtor). Ingen av dem är farliga och de kan lätt tas bort.

Nästa sommar bör du pröva underbyxor med halvlånga ben så att du har ett skyddande tunt tyg mellan låren. Hudytor som är varma och gnids mot varandra när du går blir lätt irriterade och får eksem. En mjukgörande hudsalva från apoteket kan också vara till hjälp. Kanske ska du dessutom be syster på vårdcentralen att testa din urin för socker. Diabetiker får nämligen lätt irritation och svamp (candida) i hudvecken när det är varmt.

Scroll to Top