Varför växer prostatan hos äldre män?

Jag är en 72-årig man som just fått besked av doktorn att min prostata är för stor och måste opereras. De senaste månaderna har jag...

Jag är en 72-årig man som just fått besked av doktorn att min prostata är för stor och måste opereras. De senaste månaderna har jag haft svårt att tömma blåsan och måste ofta gå på toaletten även på natten. Det är väldigt tröttsamt. Nu undrar jag om det kan vara cancer som jag har i prostatan. Kan jag hoppas på ett fortsatt liv? Varför växer prostatan när man blir äldre?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Godartad prostataförstoring, som drabbar de flesta män efter 60 års ålder, är ingen tumörsjukdom. Det är körtelns inre närmast urinröret som växer och stryper urinflödet så att det blir svårt att tömma blåsan, som du skriver. En normal prostata hos en ung man är stor som en skalad kastanj, men hos en äldre man kan körteln ibland nå ända upp till en klementins storlek. Forskarna förstår ännu inte helt orsaken, men man vet att en kombination av det manliga hormonet testosteron tillsammans med ett aktiverande enzym i prostata och det kvinnliga hormonet östrogen får körteln att växa. Vid operationen som sker i ryggbedövning eller under narkos hyvlar urologläkaren bort delar av körteln med en glödslynga eller bränner med laser via urinröret. Det går också att använda mikrovågor.

Cancer i prostata är en helt annan sjukdom. Tumören brukar växa ute i kanten av körteln och vållar därför inte så mycket urineringsbesvär. Doktorn ställer rätt diagnos genom att känna på körteln med fingret, undersöka med ultraljud och ta prov via ändtarmen. Det finns också ett blodprov som heter PSA (prostata specifikt antigen) som kan ge vägledning.

Små områden med cellförändringar och dold prostatacancer är ett relativt vanligt fynd hos äldre män. I en del fall behöver en liten tumör inte behandlas, eftersom den ofta inte kommer att ge några besvär. Andra gånger är cancern farligare och mer aggressiv och bör behandlas med operation, hormoner, cellgifter eller strålning.

Svaret på din fråga blir att dina besvär att kasta vatten med största sannolikhet beror på en godartad prostataförstoring som inte alls kommer att förkorta ditt liv. Det finns emellertid en liten risk, som du delar med alla andra män i din ålder, att du också har cellförändringar i prostata. Men det är i så fall en annan åkomma som inte har något samband med din godartade prostataförstoring.

Scroll to Top