Varför läker inte mitt magsår?

Jag är en 77-årig kvinna som har ett magsår som inte vill läka. Sedan 1 1/2 år har jag ätit Losec men det har inte...

Jag är en 77-årig kvinna som har ett magsår som inte vill läka. Sedan 1 1/2 år har jag ätit Losec men det har inte hjälpt. Jag har gått igenom gastroskopi 10 ggr och prov har tagits varje gång. De har inte visat några förändringar. Jag skulle bli opererad nyligen och låg så gott som på operationsbordet då läkarna ändrade sig och tyckte att riskerna var för stora. Det kunde bli för stora påfrestningar på hjärta och lungor på grund av min ålder.

Ingen doktor har kunnat förklara varför magsåret inte läker. Till saken hör att jag måste äta värktabletter på grund av utsliten rygg och knä. Jag har ätit 4 Citodon om dagen och en av läkarna ansåg att det var orsaken till att såret inte läker. Men jag har hört av en annan läkare att Citodon inte ska påverka magen. Vad är sant?

Nu undrar jag hur länge man kan gå med ett öppet sår i magen utan risk för att det blir cancer? Jag har fått en ny medicin som heter Nexium och ska komma tillbaka till doktorn om ett halvår. Då är det 2 år sedan blödningarna började. Vad råder du mig till? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Magsår förknippas i dag framför allt med en bakterie som lever i magen och som heter Helicobakter, samt med ett stort intag av värktabletter. De skadliga tabletterna är då dels starka av typen Voltaren och Brufen, dels svaga av typen Magnecyl och Treo. Din värktablett Citodon hör däremot till dem som skonar magen. Den medicinen, liksom de vanliga värktabletterna Alvedon och Panodil, bevarar magsäckens skyddande slembildande celler och hindrar saltsyran i magsaften att fräta upp ett sår.

Sannolikt har läkarna vid de upprepade proven från din magsäck bl a letat efter och försökt utrota eventuella Helicobakter-bakterier. De kan behandlas med en kombination av antibiotika och Losec. Nexium är en helt ny magsårsmedicin som liknar Losec. Problemet är att bakterien ofta kommer tillbaka och att kuren då måste upprepas.

Helikobakter-bakterien finns i magsäcken hos ca 50 % av den vuxna befolkningen i vårt land. Den ger inte alltid symtom och behöver bara behandlas om man har magbesvär. Motsvarande siffor för magsår är lägre. Ungefär var tionde svensk drabbas någon gång under livet av magsår.

Andra orsaker till magsår kan vara ärftlighet eller stark psykisk stress, samt svåra kroppsliga sjukdomar som sätter ner krafterna. Även rökning och hög alkoholkonsumtion kan framkalla magsår. Jag kan lugna dig med att ett vanligt magsår inte ger upphov till cancer. Däremot kan en cancer bli sårig och likna ett oskyldigt magsår. Genom att ta små provbitar under varje gastroskopi-undersökning försöker läkarna utesluta tumörväxt. Eftersom du undersökts 10 ggr är risken för cancer inte så stor.

Operation är en sista utväg och görs dels vid tumörsjukdom, dels om magsäcken blöder eller är så skrumpen och ärrig att det hindrar maten att passera. Möjligen kan du fråga din doktor om hon/han kan kontrollera att ditt gastrinvärde inte är förhöjt. Gastrin är ett hormon som stimulerar bildningen av sur magsaft. Högt kalkvärde i blodet är en annan företeelse som har ett statistiskt samband med magsår. Det viktigaste för dig är att ha god kontakt med läkarna inne på sjukhuset. De har bäst erfarenhet av magsår som inte vill läka och kan utreda riskerna vid en operation.

Scroll to Top