Varför har en nykterist högt levervärde?

Jag är en kvinna på 55 år som har besvär med magen. Jag har varit sjukskriven i perioder och är under utredning av försäkringskassan. Nu...

Jag är en kvinna på 55 år som har besvär med magen. Jag har varit sjukskriven i perioder och är under utredning av försäkringskassan. Nu har man hittat magsårsbakterier hos mig, men det var först sedan jag själv påpekat att jag kände mig bättre under perioder när jag tagit vibramycin. Jag kände mig oerhört utsatt när doktorn inte verkade tro på mig. Jag fick ovanligt höga levervärden och man antydde att jag drack för mycket. Sanningen är att jag aldrig dricker alkohol men det verkade som om läkarna tyckte att just mitt förnekande tydde på missbruk. Det var kränkande.

Kan man ha höga levervärden av andra orsaker än alkoholmissbruk? Och kan min magsårsbakterie hänga ihop med dessa värden?

Doktor Helge Löfberg svarar:

 För 15 år sedan var det otänkbart att magsår och magkatarr kunde orsakas av en bakterie. Nu vet man att så är fallet. Bakterien heter Helicobakter och den finns i magsäcken hos nästan hälften av alla svenskar. Oftast är Helicobakter harmlös och ger inga symtom och ska då inte heller behandlas. Men om du har sveda i maggropen och gastroskopi (undersökning med en smal kikare genom munnen och matstrupen ner till magen) visar magsår eller magkatarr så bör du behandlas med två olika sorters antibiotika och Losectabletter mot saltsyran. Bakterierna kan påvisas genom ett speciellt andningsprov som innehåller urea eller genom direkt provtagning från magsäckens slemhinna. Problemet är att Helicobakter kan återkomma efter avslutad behandling och att den tenderar att bli motståndskraftig mot antibiotika. Därför vill läkarna bara behandla när patienten har symtom och diagnosen är säker.

Helicobakter är inte känd för att orsaka förhöjda levervärden. Det finns ett halvt dussin leverprover som ofta tages tillsammans och det är svårt att här säkert säga varför ditt provsvar inte var normalt. Bäst är att göra om analyserna igen. Eftersom varje enskilt prov är behäftat med felkällor så måste doktorn lägga pussel med de olika svaren och se om mönstret passar med någon speciell leversjukdom eller om din lever trots allt är frisk. Vanliga åkommor i levern kan t ex bero på läkemedelsbiverkan, virus, gallsten och just alkoholintag. Men det finns också många andra orsaker. Rent medicinskt kan det vara korrekt att efterhöra alkoholvanor när doktorn utreder en patient med magbesvär och förhöjda levervärden. Men det ska i så fall ske på ett taktfullt sätt som inte väcker anstöt och förolämpar patienten. Om du har tappat förtroendet för din doktor så är det nog bäst att du byter till en annan läkare som kan undersöka din mage och ta nya leverprover.

Scroll to Top