Varför får man bältros?

Jag håller precis på att friskna till efter bältros. Vilket djävulskt lidande denna sjukdom är! Det önskar jag ingen. Nu undrar jag varför man får...

Jag håller precis på att friskna till efter bältros. Vilket djävulskt lidande denna sjukdom är! Det önskar jag ingen. Nu undrar jag varför man får bältros? Jag har hört tre versioner:
1. Man blir smittad av någon som har vattenkoppor.
2. Man har haft vattenkoppor tidigare och viruset stannar i kroppen. Om man blir nedsatt bryter det ut som bältros.
3. Bältros och vattenkoppor har absolut inte med varandra att göra.

Hur ligger det till? Kan man få bältros flera gånger?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nummer 2 är rätt. Det är exakt samma virus som först ger vattenkoppor, vanligen hos små barn. Sedan ligger viruset dolt i nervceller nära ryggmärgen och slumrar i många år. För att plötsligt vakna till liv igen och ge bältros, ofta på äldre dar.

Du har rätt i att bältros kan ge mycket svåra smärtor och dessvärre kan de bli envisa. Smärtorna efter bältros orsakas av att virus fortfarande är aktivt i nerven. Man kan också få bältrosutslag flera gånger, även om det inte är så vanligt.

Varför virus vaknar upp igen vet man inte. I några fall beror det på att immunförsvaret ändras när man blir äldre. Däremot kan man inte smittas av barn med vattenkoppor, så version nr 1 är fel. Man trodde så förr, men forskning har visat att bältros orsakas av virus som man själv burit med sig sedan man hade vattenkoppor i barndomen.

Bältros kan lindras om man söker läkare akut och omedelbart får speciella virustabletter de första dygnen man insjuknar. Det finns nu ett vaccin mot vattenkoppsvirus som skyddar barn från att få sjukdomen. Men om vaccinet har någon effekt mot bältros vet man ännu inte. Det får framtiden utvisa.

Scroll to Top