Svår sveda och blåsor i munnen

Jag har sedan flera år av och till lidit av svår sveda på läpparna. Särskilt insidan av underläppen blir det blåsor på. Även tandköttet är...

Jag har sedan flera år av och till lidit av svår sveda på läpparna. Särskilt insidan av underläppen blir det blåsor på. Även tandköttet är ofta skinnflått. Mina tänder är det inget fel på.

För flera år sedan var jag hos en öronläkare och fick remiss till dentologen, men de kunde inte hitta några fel. Är det någon sorts allergi jag lider av? Har märkt att det blir värre av sött och starka kryddor. Jag är 81 år och detta kan tyckas vara ett litet problem, då jag för övrigt är frisk. Men jag lider verkligen av det här och vore tacksam för råd och hjälp.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det klokaste rådet jag kan ge är att du åter ska söka hjälp hos din tandläkare. För att lindra dina besvär gäller det att först försöka ställa rätt diagnos. Blåsor, sveda och sår i munnen kan orsakas av en hel rad olika åkommor. Virus och överaktivt immunförsvar kan ge besvärliga sår och små blåsor som kallas afte. Man kan även, som du själv skriver, bli överkänslig och få en allergi mot t ex tandkräm, plast eller metaller i proteser, eller mot något födoämne.

Det finns också några speciella sjukdomar som kan drabba munnen. Dit hör lichen som ger vita fläckar som ser ut som ”mjölkstänk”, samt pemfigoid som orsakas av att immunförsvarets antikroppar angriper den ytliga delen av slemhinnan. Prov från slemhinnan, som tandläkaren skickar vidare till en mikroskopisk undersökning, kan avslöja om du har drabbats av lichen eller pemfigoid, som kräver särskild behandling.

Även reumatiska sjukdomar som Sjögrens syndrom kan ge svåra besvär i munnen. Då saknar man nästan helt saliv, så att tungan klibbar fast och det är svårt att svälja. Men detta är helt klart inte ditt problem.

Scroll to Top