Socker i urinen kan bero på njurskada

Min make som är 70 år har de senaste 15 åren haft socker i urinen i stort sett konstant. Han har genomgått flera sockerbelastningsprover, men...

Min make som är 70 år har de senaste 15 åren haft socker i urinen i stort sett konstant. Han har genomgått flera sockerbelastningsprover, men blodsockret är aldrig förhöjt. Varför skrivs det aldrig om detta dilemma? Dessa personer får ju samma symtom som diabetiker, skakningar, kontaktlöshet och liknande. Några råd om kosten får man aldrig. Har ni några bra tips hur en människa med socker i urinen ska leva? Läkarna verkar bara bry sig om blodsockret, men jag kan försäkra att t ex en yrkeschaufför är lika farlig i trafiken med socker i urinen.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din man kan ha en njurskada som gör att hans njurar släpper ut socker fastän han inte har diabetes och fastän blodsockret ligger helt normalt. Felet sitter då i de små fina rören i njuren som kallas tubuli. Oftast förlorar den sjuke inte bara socker och små äggviteämnen i urinen, utan också viktiga salter som gör att hans benstomme urkalkas. Dessutom fungerar muskler och nerver sämre och kroppen blir sur och får lågt pH när njurarna inte kan sköta sin saltbalans.

Det finns många olika former av den här åkomman som lätt kan förväxlas med diabetes. Ibland är den medfödd och barnläkarna talar då om ?Fanconi syndrom?. Orsaken kan också vara bly- och kvicksilverförgiftning eller vissa blodsjukdomar som ger avlagringar i njurarna. Symtomen, som för övrigt liknar diabetes, är trötthet, törst, stora urinmängder och muskelkramper. Men blodsockret är hela tiden normalt, precis som du skriver.

Jag tycker att din man ska fråga sin doktor om hans salter i blodet ligger lågt och om tubuli i njurarna fungerar dåligt. Tyvärr kan jag inte ge några meningsfulla kostråd så länge orsaken till din mans socker i urinen inte är känd.

Scroll to Top