Ska jag söka för smärtan i underlivet?

Jag är en kvinna på 56 år som har diabetes och högt blodtryck. Äter medicin för detta. Sedan ungefär två månader har jag fått ett...

Jag är en kvinna på 56 år som har diabetes och högt blodtryck. Äter medicin för detta. Sedan ungefär två månader har jag fått ett tryck med värk över urinblåsan och ut i ljumskarna. Jag har ont ända ut i ryggen. Jag har tagit ett cancerprov nyligen och det var bra. Är det här något du tycker jag ska söka läkare för?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är viktigt att du beställer tid för läkarundersökning. Hur var det när ditt cellprov togs? Blev du undersökt av en gynekolog samtidigt och hade du redan då dina besvär? I annat fall bör du på en gång beställa tid för ny gynundersökning. Eventuellt kan du först beställa tid hos din husläkare. Behövs remiss till gynekolog kan din husläkare också hjälpa dig med det.

Din beskrivning av besvären kan stämma med en urinvägsinfektion. Oftast har man då samtidigt trängningar och sveda vid vattenkastning vilket du ju inte skriver något om. Det skulle också kunna vara ett framfall som kommit plötsligt, kanske i samband med ett tungt lyft. Det går emellertid på din beskrivning inte att utesluta att det skulle handla om något gynekologiskt som bör åtgärdas fortast möjligt.

Det prov som brukar kallas cancerprov är ett cellprov från livmoderhalsen som enbart visar förändringar där. Vid de provtagningar, som kvinnor i vissa åldergrupper i Sverige rutinmässigt brukar kallas till vart tredje år, görs oftast ingen undersökning av gynekolog. Man kan därför efter ett sådant prov inte säga någonting om de övriga underlivsorganen, framför allt vet man ingenting om livmoderkroppen och äggstockarna.

Scroll to Top