Såret efter operationen vill inte läka

Jag frågar för min dotter. Efter tre graviditeter blev hennes mage hängande som en påse och vill inte “gå tillbaka”. Det opererades för några år...

Jag frågar för min dotter. Efter tre graviditeter blev hennes mage hängande som en påse och vill inte “gå tillbaka”. Det opererades för några år sedan och man gjorde ett snitt nederst i magen just där troskanten brukar sluta. Nu efter flera år har såret ännu inte läkts, utan skaver, vätskar och är varigt. Min dotter har varit tillbaka till läkaren och sjukhuset, men inte fått hjälp. De säger att man inte längre gör sådana skönhetsoperationer och om hon vill bli opererad igen får hon betala det själv. Men jag tycker att det inte längre är en skönhetsoperation. Kan läkaren ha gjort något fel? Om hennes sjukhus inte vill hjälpa henne, vart kan hon då vända sig?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man känner sig fel behandlad kan man skriva till chefsläkaren på samma klinik och be om en ny undersökning. Alternativet är att vända sig till en läkare på ett annat ställe. Det senare är lätt om man bor i en stor stad nära läkarhus och privatläkarmottagningar, eller om det finns flera sjukhus i samma landsting där man kan söka. Men bor man i glesbygd med långa besvärliga resvägar kan det vara mycket svårare. Kanske du som bor i en storstad kan hjälpa din dotter att få kontakt med en privatpraktiserande specialist? I hennes fall bör hon nog bedömas av en hudläkare eller kirurg. Det kan ha uppstått en retning av gamla suturrester eller kring en inåtvänd hudyta i ärret. Då får man ibland en fistel som öppnar sig, fuktar och tömmer ut talg med jämna mellanrum. Sådana fistelgångar blir lätt infekterade och området blir rött och ömt.

Behandlingen är i regel kirurgisk och kan ske i lokalbedövning. Operationen brukar endast omfatta huden med underliggande fettvävnad och påverkar inte musklerna i bukväggen eller tarmarna i bukhålan. Om man inte är akut sjuk får man dock vara beredd att betala kostnaden när man besöker en läkare som inte tecknat avtal med det egna landstingets sjukkassa. Därför bör din dotter kanske i första hand åter kontakta sin vårdcentral och diskutera med doktorn vilka möjligheter som finns för henne att få hjälp i det egna landstinget.

Scroll to Top