Kan värken i ryggen bero på benskörhet?

Jag är en 59-årig kvinna som har problem med ryggen. Det började för två år sedan med hugg i korsryggen lite då och då. Efter...

Jag är en 59-årig kvinna som har problem med ryggen. Det började för två år sedan med hugg i korsryggen lite då och då. Efter en tid gick jag till företagsläkaren och fick röntgat ländryggen. Det visade sig att jag hade en benskörhet som var väldigt kraftig för min ålder. Ändå har jag alltid varit aktiv och promenerat mycket och försökt äta rätt och inte rökt.

Jag ville inte ta östrogen så jag fick medicinen Evista och ultraljudsbehandling några gånger. Till sist släppte det i ryggen och jag mådde jättebra och kunde lyfta ganska tungt utan besvär. Men nyårsafton 1998 föll jag i en trappa (det var ishalka) och bröt båda armarna. Då kom ryggbesvären tillbaka och satt i till mars. I vintras började jag sedan åter få värk i ländryggen och i en ljumske. Jag är stel som en robot och det känns stumt i hela benet. Jag får passa mig så att jag inte snubblar, har också svårt att få på mig strumporna. Nu undrar jag vad det kan bero på? Kan det vara en sjukdom som jag inte har blivit undersökt för? Min pappa hade Parkinson och han hade lätt att snubbla och var också stel.

Jag är normalviktig, är 167 cm lång och väger 60 kilo. Arbetar deltid på ett jobb där jag trivs bra. Går på gym och tränar 2 ggr i veckan, är det bra? Numera tål jag inte att dricka mjölk för magen och är känslig för annan mat också. Jag får diarré om jag äter olämpligt. Har det någon inverkan på skelettet? Tacksam för en förklaring till varför besvären kan bli så här långvariga.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tycker nog att du ska låta din doktor undersöka dig igen. Benskörhet (osteoporos) kan ibland medföra svår ryggvärk med muskelstelhet, men det finns också flera andra åkommor som ger liknande symtom. Parkinsons sjukdom ger däremot inte ryggsmärtor så den sjukdomen är inte aktuell.

Det går numera att mäta bentätheten i ländrygg och höfter på ett enkelt sätt med en speciell DXA-apparat utan obehag för patienten. Evista, som du tar, är ett östrogenliknande preparat utan östrogenets biverkningar. Den förebygger urkalkning i skelettet, liksom några andra moderna mediciner som heter Fosamax eller Didronate. Man måste dock ta medicinerna i flera år innan urkalkningen hejdats och skelettet blivit stabilare. Muskelträning och regelbundna promenader gör nytta så det är bra att du tränar. Det är också viktigt att du får i dig tillräckligt med kalk och D-vitamin. Förutom i mjölk så finns det mycket kalk i ost. D-vitamin förekommer rikligt i fet fisk som sill, strömming och lax, samt bildas i huden när man är ute i solljus. Apoteket har också särskilda preparat med kalk och D-vitamin om din mage inte tål mjölk och ost.

Osteoporos kan påvisas hos var fjärde kvinna i din ålder. Varför just du drabbats är svårare att säga. Du är ju inte extremt mager och röker inte. Du äter inte heller kortison och är inte sängbunden eller tidigare magsårsopererad. Allt detta som jag räknat upp är kända riskfaktorer för osteoporos, liksom östrogenbrist och stigande ålder över 50. Kanske har din mor, farmor eller mormor också haft osteoporos. I så fall kan möjligen ärftliga faktorer spela en roll.

Scroll to Top