Kan blåmärken vara tecken på sjukdom?

Mitt problem är att jag får blåmärken utan vidare. Det är mest på benen, nu senast blev det ett märke på fingret. Första blåmärket fick...

Mitt problem är att jag får blåmärken utan vidare. Det är mest på benen, nu senast blev det ett märke på fingret. Första blåmärket fick jag för ca 10 år sedan. Är 54 år och kvinna. Jag är astmatiker och tar mediciner mot detta. Ibland tar jag Anervan eller Imigran mot migrän. Tar även Trisekvens.

Jag har varit hos min husläkare som sa att ”det var ingen fara”. Blodprover togs, men jag har inte fått något svar på dessa trots löfte från läkaren. Jag har blivit mer och mer orolig, är rädd för cancer då flera i släkten har dött i den sjukdomen.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du går och väntar på svar från din doktor, men beskedet dröjer, så är det i regel lättast att få kontakt genom att prata med sekreteraren eller sjuksköterskan på läkarmottagningen. Förutom sänka och blodvärde kontrollerades sannolikt också dina blodplättar (trombocyter). Blodplättarnas uppgift är att stoppa blödningar. Normalt ligger de över 125.

Den vanligaste orsaken till att man lätt får blåmärken är att blodkärlens väggar är tunna och sköra. Det är ganska vanligt och helt ofarligt. Om du i många år har haft lätt för att få blåmärken så behöver du knappast befara att du nu har någon tumörsjukdom. Sådana sjukdomar i blodet brukar nämligen ha ett snabbt förlopp och samtidigt ge blodbrist, avmagring och trötthet. Men om man får många samtidigt uppträdande blåmärken på olika ställen av kroppen bör man alltid söka läkare. Likaså kan långvarigt näsblod eller småsår som fortsätter att blöda efter 5-10 minuter vara tecken på att blodet och skyddet mot blödningar inte fungerar på rätt sätt.

Dina astma- och migränmediciner och din östrogentablett har nog inget med blåmärkena att göra.

Scroll to Top