Jag vill ha barn innan det är för sent!

Jag är 44 år och gift. Jag och min man skulle vilja ha åtminstone ett barn innan vi blir för gamla. Vi har varit gifta...

Jag är 44 år och gift. Jag och min man skulle vilja ha åtminstone ett barn innan vi blir för gamla. Vi har varit gifta i många år men trots alla försök har jag inte lyckats bli gravid. Vi skulle vilja göra en provrörsbefruktning. Men var kan man göra det? Ska man vända sig till något särskilt sjukhus har i Sverige eller är det kanske lättare att komma till på ett sjukhus i Finland?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns många anledningar till ofrivillig barnlöshet. Innan det kan bli aktuellt med någon åtgärd av det slag du funderat över måste först och främst en så kallad infertilitetsutredning göras. Detta innebär flera olika undersökningar av både din man och dig för att få reda på mesta möjliga om orsaken till varför ni inte fått barn under den långa tid ni levt tillsammans. Ditt brev är litet kortfattat. Kanske allt detta redan är klart? I så fall ska du ta kontakt med den gynekolog som gjort hela utredningen och fråga honom eller henne om det överhuvudtaget kan finnas någon möjlighet för er.

Du har ju hunnit bli 44 år vilket innebär att det kan vara litet väl sent. Har du aldrig tidigare sökt för din barnlöshet tycker jag att du ändå ska kontakta en gynekolog för undersökning och framför allt för att prata igenom det här och få svar på dina frågor. Med undantag av storstäderna brukar det på de allra flesta orter i Finland och Sverige gå bra att själv direkt beställa tid hos både privatpraktiserande och sjukhusanställd gynekolog. Krävs remiss får du besked när du ringer gynmottagningen. Be i så fall din distriktsläkare eller husläkare remittera dig.

Scroll to Top