Jag stammar och mår jättedåligt

Jag lider av ett problem som jag haft sedan jag var 9 år och känner mig så ensam med detta. Jag stammar ganska mycket och...

Jag lider av ett problem som jag haft sedan jag var 9 år och känner mig så ensam med detta. Jag stammar ganska mycket och mår jättedåligt. Folk tittar konstigt på mig, vissa lägger på luren när jag försöker säga mitt namn. De avbryter och fyller i ord, trots att jag kan själv. Om de bara ville vänta lite… Jag har blivit retad i skolan och har nästan inga kompisar. Läraren visste inte vad han skulle göra och mina föräldrar trodde att det skulle växa bort.

Jag vill så gärna ha ett utåtriktat jobb, för jag älskar att prata och umgås med människor, men jag är rädd för anställningsintervjun. Vad händer om de inte ser mina bra meriter och betyg, utan bara lyssnar på mitt tal? Finns det andra som stammar? Och finns det hjälp att få?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nästan 1 procent av svenska folket är eller har varit besvärade av stamning, så du är inte ensam. Ett sådant talfel är 4 gånger vanligare hos pojkar än hos flickor. Du kan få god hjälp av en logoped eller talpedagog, som i regel finns på öronkliniken på närmaste stora lasarett. Det finns också en patientförening som heter Sveriges Stamningsföreningars Riksförbund, Box 9514, 102 74 Stockholm, tel 08-720 61 12. Där kan du få stöd och råd.

Människor som inte är vana att lyssna på en person som stammar blir ofta osäkra på hur de ska bete sig. Precis som du säger är det bäst att vänta och ge den som stammar gott om tid att tala färdigt. Man ska inte bli otålig och avbryta eller fylla i med ord som fastnat.

Angående ditt yrkesval så är det viktigt att du trivs på ditt framtida jobb och att du själv mår bra. Ett arbete i högt tempo med många främmande, hårt jäktade människor omkring dig passar kanske inte. Däremot kan en mera avstressad arbetsmiljö där du själv kan bestämma tempot säkert fungera utmärkt. Din ev. anställningsintervju behöver inte bli så plågsam om du informerar i förväg om ditt handikapp.

Forskarna vet inte riktigt var felet sitter vid stamning. En del läkare menar att det är en skada i hjärnans tidcentrum för talet som gör att stavelserna hakar upp sig, blockeras och upprepas. Psykologerna skyller mer på inre spänningar eller tryck från omgivningen. Det är viktigt att du får ökat självförtroende och lär dig acceptera och hantera ditt handikapp så att stamningen inte alltför mycket stör relationen med andra människor. Där kan en logoped vara till stor hjälp.

Min erfarenhet av stammande studenter är snarast att de kan uppvisa mycket goda resultat i studierna bara de får tid att tala till punkt. Stamningen behöver inte alls vara ett hinder för framgång i livet.

Scroll to Top