Hur påverkar sjukdomarna min kropp?

Jag är en tjej på 26 år som fått diagnoserna reumatoid artrit (kronisk ledgångsreumatism), SLE och Sjögrens syndrom. Jag mår inte så bra, för smärtan...

Jag är en tjej på 26 år som fått diagnoserna reumatoid artrit (kronisk ledgångsreumatism), SLE och Sjögrens syndrom. Jag mår inte så bra, för smärtan finns varje dag i leder och muskler. Regelbundet går jag till reumatologen och får kortisonbehandling (Prednisolon) och vitamin B12. Doktorn har velat sätta in andra mediciner men jag har nekat förut, eftersom min sambo och jag försökte få flera barn. Nu har vi ett litet barn, men eftersom jag ammar fortfarande så avvaktar vi med de nya medicinerna.

Jag har antikroppar mot SSA, SSB och ANA, men vet inte vad det betyder. Min doktor har sagt att jag inte har några tydliga tecken på systemmanifestationer. Vad är det? Jag har frågat vad dessa sjukdomar och antikroppar kan ställa till med i min kropp men får bara svaret att vi får ta en dag i sänder. Jag skulle vilja förstå vad mina sjukdomar innebär.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har drabbats av en besvärlig reumatisk åkomma med värk och inflammation, och jag förstår att du är bekymrad. Men det är positivt att du inte har några tydliga så kallade systemmanifestationer. Reumatologläkarna talar om sådant när vitt skilda organ i kroppen är sjuka samtidigt. Det kan t ex vara små leder i händer och fötter, muskler och blodkärl, huden i ansiktet, blodet eller inre organ som njurar och lungsäck.

Den exakta diagnosen har tydligen varit osäker i ditt fall. Man kallar då sjukdomen för en blandning eller overlap av flera åkommor. Inflammationen beror på att ditt immunförsvar är för aktivt och börjat angripa dig själv. Den yttersta orsaken till detta vet man ännu inte så mycket om. Men man känner till att det bildas för många antikroppar som kan anfalla cellkärnorna i kroppens organ. Det är dessa antikroppar som kallas ANA. Vid Sjögrens syndrom har man speciella antikroppar som kallas SSA och SSB. Då brukar man få torra ögon och torr mun.

Din behandling går ut på att dämpa immunförsvaret med kortison och cellhämmande medel. Det forskas mycket på de här sjukdomarna och sannolikt kommer fler och ännu mer effektiva mediciner i framtiden. Så du ska inte ge upp hoppet om att få bukt med smärtorna och stelheten. Lycka till!

Scroll to Top