Giftstruma kan bli livshotande

Jag är en kvinna på 33 år som har obehandlad giftstruma sedan ett år tillbaka. Vad kan jag eventuellt göra för att minska risken för...

Jag är en kvinna på 33 år som har obehandlad giftstruma sedan ett år tillbaka. Vad kan jag eventuellt göra för att minska risken för att min sjukdom förvärras? Jag försöker låta bli att vara i för stark kyla och för stark värme ifall sådant kan förvärra giftstruman. Dessutom försöker jag sova tillräckligt, ca 7 timmar per natt.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du verkligen fått säkerställt diagnosen giftstruma så tycker jag absolut att du ska bli behandlad. Giftstruma kan nämligen utvecklas till en livshotande sjukdom. Den sliter hårt på din kropp och förr eller senare riskerar du att råka ut för allvarliga komplikationer från ögon, hjärta, hjärna och psyke eller något annat organsystem. Tveka inte, sök din doktor och propsa på behandling.

Patienter med giftstruma tål dåligt värme och brukar må bättre i kyla. Typiskt är att man är rastlös, orolig, överaktiv och varmsvettig. Fingrarna darrar och hjärtat slår för fort. Blodtrycket är högt och ibland kan ögonen också bli irriterade och tränga ut ur ögonhålorna.

Den som har giftstruma bör inte utsätta sin kropp för påfrestningar. Så du gör klokt i att leva försiktigt. Du bör också undvika att bli gravid, om du går i sådana tankar. Men det allra viktigaste är att du snarast får behandling och därefter regelbundet kontrolleras av en doktor som har god erfarenhet av den här sjukdomen. En giftstruma läker nämligen inte av sig själv eller av sund livsföring. Ofta är det läkarna på lasarettets medicinklinik som håller i behandlingen. Det finns tre olika vägar att gå: cellhämmande medel, radioaktivt jod eller operation av struman. Så länge din ämnesomsättning är uppskruvad och du går på för högt varv kan du också behöva s k betablockerare ( t ex Inderal) som dämpar adrenalinet.

Scroll to Top