Besvär med balansen och muskelsvaghet

År 1970 opererades jag för magsår två gånger och efter ca ett år var jag återställd. Men 15 år senare började jag få svaghet i...

År 1970 opererades jag för magsår två gånger och efter ca ett år var jag återställd. Men 15 år senare började jag få svaghet i benmusklerna och besvär med balansen. Först 1992 sökte jag läkare och röntgen visade förminskning av lillhjärnan. Sedan dess har jag fått sprutor med vitamin B12, först varannan dag, därefter en gång i veckan och senare en gång i månaden. Men ingenting hjälper utan tvärtom blir det sämre. Jag har begärt att få tillväxthormonet genotropin, men ingen läkare vill skriva ut det. Jag är 73 år och har alltid varit aktiv.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Tillväxthormonet genotropin hjälper om man har en skada i nedre hjärnbihanget (hypofysen) och inte kan bilda eget hormon. Framför allt är det sjukligt korta barn med hjärnskador som är hjälpta av genotropin för att öka sin kroppslängd. Preparatet har också använts illegalt av kroppsbyggare och av fuskande idrottsmän som dopingmedel. Men tyvärr botar genotropin inte nervskador eller skador på lillhjärnan. Det hjälper inte heller vid balansstörningar. Vuxna personer med mycket lågt blodsocker som förorsakar oro, svettningar, matthet och förvirring kan någon gång lida av brist på tillväxthormon. Men några sådana symtom verkar inte vara aktuella i ditt fall. Jag kan därför förstå de läkare som inte ville skriva ut genotropin till dig, eftersom det inte kan hjälpa dig till bättring.

B12 vitamin ger inga biverkningar och ordineras i regel som livslång behandling mot B12-brist som kan uppstå vid olika magsjukdomar och efter stora operationer i magsäck och tunntarm. En svår B12-brist kan ge dels allvarlig blodbrist och dels nervskador som ibland är svåra att bota i efterhand. Det är neurologläkarna som kan hjälpa dig och avgöra om dina besvär är orsakade av gammal B12-brist eller inte. Även din skada på lillhjärnan kan bäst bedömas av en neurolog.

Scroll to Top