Vi på Saltkråkan får nytt liv – följ med till ön där serien spelas in

Vi på Saltkråkan är en av våra mest älskade tv-serier och den hittar hela tiden nya tittare. Snart 60 år efter succén ska serien spelas in på nytt. Även denna gång på ön Norröra, som verklighetens Saltkråkan heter. Följ med på en guidad tur!

I England åker nyfikna turister till inspelningsplatser för tv-serier som Downton Abbey eller Morden i Midsomer. Samma fenomen finns förstås i Sverige. Det är som att återuppleva serien på plats. I Ystad kan du vandra i Wallanders fotspår och i Roslagen kan du nostalgiskt besöka Saltkråkan, alias Norröra.

Familjen Melkersons entré på Saltkråkan är en litterär klassiker, nästan i samma klass som den drängen Carlsson gör i Hemsöborna. Melker Melkersson reser med sin familj och ser fram emot en fantastisk ledig sommar i skärgården, medan det väntar hårt arbete för Carlsson. Han som ”kom som ett yrväder en aprilafton med sitt höganäskrus i en svångrem runt halsen”.

1964 hade Vi på Saltkråkan gjort dundersuccé i ett land som på den tiden bara hade en svartvit tv-kanal. Alla såg på samma tv-program och genomslaget var gigantiskt. Tjorven, Båtsman och Melker blev rikskändisar över en natt, nämligen den 18 januari 1964, då det första avsnittet sändes. Ett faktum som överraskar är att Astrid Lindgren först skrev manuset till tv-serien och först därefter manuset till boken.

Under många, många år har nyfikna svenskar rest ut till Norröra för att på egen hand uppleva miljöerna från Vi på Saltkråkan. Något Saltkråkan finns nämligen inte i verkligheten. Däremot var det namnet på den båt som Astrid Lindgrens familj ägde. Kanske hade Astrid själv lånat namnet från en annan
roman: Sigfrid Siwertz Mälarpirater, där segelbåten också hette Saltkråkan.

I fjol steg nyfikenheten på Saltkråkan med flera grader. SVT gick nämligen ut med att det ska ske en nyinspelning. Nya skådespelare ska engageras, dialogen moderniseras men ändå bygga på Astrid Lindgrens manus.

Vi på Saltkråkan är en skildring av barns ändlösa lek och en kärleksförklaring till skärgården och sommaren, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i Morgonstudion. Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klenod, men vår förhoppning är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt.

Vi på Saltkråkan får nytt liv – följ med till ön där serien spelas in
Maria Johansson som Tjorven och Caesar som Båtsman i Saltkråkan från 1964.
Foto: TT

Förknippad med rollen

Det är en solig söndag mitt i sommaren och ångfartyget Blidösund anlöper bryggan. Publiken är blandad – man kan ana olika generationer med samma tv-favorit i minnet. Många tar fart mot den ikoniska skylten av Norröra och tar bilder med sina mobiler. Snabbt organiseras två grupper som ska få guidning på ön av Michael Blum, en riktig Saltkråkankännare. Han är uppvuxen med tv-serien och nu är det hans 24:e säsong som guide.

– Jag var 9 år 1964 och missade inte ett avsnitt. Jag trodde nästan att jag var Pelle i tv-serien. Vi bar likadana flytvästar och likadana sandaler.

Det finns mycket intressant som Michael Blum kan berätta från inspelningarna. Barnen som var skådespelare fick inte ha med sina föräldrar utan sköttes om av speciella guvernanter. Regissören Olle Hellbom hade en tanke om att det fria hos barnen skulle dämpas av alltför omhuldande föräldrar.

Tagningarna var långa och tidsödande. Till exempel lade inspelningsteamet ut räls på bryggorna för att få snygga bilder av de medverkande. Stephen Lindblom, som spelade Pelle Melkersson, har berättat att han aldrig spelat så mycket fotboll som just sommaren 1963. Det var tidsfördrivet mellan scenerna.

– Flera av skådespelarna blev så otroligt förknippade med sin roll, berättar Michael Blum. Det förstörde mer eller mindre deras karriärer eftersom de i mångas ögon var just Tjorven, Malin, Stina och så vidare.

Torsten Lilliecrona, som spelade Melker Melkersson, hade svårt att bli tagen som en vanlig skådespelare när han jobbade på Helsingborgs stadsteater.

Vi på Saltkråkan får nytt liv – följ med till ön där serien spelas in
Astrid Lindgrens sommarboende låg i Furusund i närheten av Norröra.

Kvinnan löser problem

Så kommer gruppen fram till höjdpunkten – Snickargården. Det var här Melker och hans barn Malin, Johan, Niklas och Pelle bodde. Huset känns mindre än på filmen men ser i övrigt likadant ut – rött med vita knutar. Taket som Torsten Lilliecrona klättrar upp på i första avsnittet känns väldigt brant. Han har ju fått tips av Tjorven att det kan finnas en uggla begravd i skorstenen, vilket gör att det ryker in i köket.

– Det är ett högt och bra hus, säger Melker när han stapplar upp med en spiskrok i handen. Verkligen ganska högt.

– Håll i dig, pappa, säger Johan. Kom ihåg att vi bara har en far!

– Vad ska jag hålla mig i, dummer? frågar Melker.

– Håll dig i spiskroken, hördudu, föreslår Tjorven på sitt vanliga lite beskäftiga och självklara sätt.

Som så ofta i Astrid Lindgrens böcker är det en kvinna som löser problemen. Märta Grankvist är närmaste granne och hon driver handelsboden med sin make Nils.

– Har ni öppnat spjället? Det går bättre då, säger hon när hon kommer med kalops som inflyttningspresent till familjen Melkersson.

Ellen Lindgren från Umeå är 10 år och ett av många barn som går med på guidningen och upptäcker Norröra.

– Det var så mycket som var roligt i tv-serien, säger hon. Och det var kul att se platsen där Melker hängde i häng-mattan. Jag tror att det blir jättebra med en ny film. Jag skulle gärna vara med i den och spela Tjorven! Men den roligaste figuren i tv-serien var Skrållan, tycker jag. Hon var bäst.

Så möter vi ytterligare en ung Saltkråkanexpert. Greta Maschmann är 6 år gammal och kommer från Åkers styckebruk.

– Jag ville åka hit för att det var så roliga figurer med i serien. Vi har tittat på ett avsnitt varje vecka på förskolan där jag går.

Vi på Saltkråkan får nytt liv – följ med till ön där serien spelas in
Ångfartyget Blidösund lägger till vid Norröra, där Vi på Saltkråkan spelades in.

Ett stort intresse

Besöket på Snickargården är möjligt tack vare att ägarna Gabriella och Dan Pettersson varje år öppnar portarna till sitt sommarställe.

– Det är fantastiskt att den här familjen tar emot oss år efter år, säger Michael Blum.

Inne på tomten kan man besöka ett litet museum där prylar från inspelningarna ställs ut. Den vackra oxeln som nämns i boken finns också kvar.

– Vi tycker att vi ska vara frikostiga och låta besökare komma in, säger Dan Pettersson. Det är så många som uppskattat serien och det finns ett stort intresse för att se den här miljön. Vi bor annars i Norrtälje.

– För några år sedan hade vi fyra visningar i veckan, berättar Gabriella. Nu är det faktiskt bara en gång och jag måste nog erkänna att det är ganska skönt.

Vi på Saltkråkan får nytt liv – följ med till ön där serien spelas in
På Snickargården finns också ett litet museum med rekvisita från tv-inspelningarna.

10 saker du (kanske) inte visste om Vi på Saltkråkan

Vi på Saltkråkan var först en tv-serie i 13 avsnitt. Inspelningarna pågick under 1962 och 1963. Regissör var Olle Hellbom. Succén fortsatte sedan med bland annat fem långfilmer.

• Båten som familjen Melkersson anländer med gick på 60-talet i reguljär trafik. På den tiden hette fartyget Valkyria men, idag benämns hon som Drottningholm. Skepparen hette Henry Sjöblom och det var han som hyrde ut Snickargården till inspelningarna.

• Rollen som Stina fanns inte med i det ursprungliga manuset. Men Kristina Jämtmark, som spelar rollen, gjorde succé under castingen och hon sökte faktiskt Tjorvens roll.

– De tyckte nog att jag var lite rolig också, så Astrid skrev in mig som Stina i manuset, har den nu 64-åriga Kristina Jämtmark berättat.

• Många författare har varit sommarboende i Stockholms skärgård och hämtat inspiration till sina böcker: Albert Engström bodde i Grisslehamn, August Strindberg på Kymendö, Nils Ferlin i byn Länna på fastlandet nära Bergshamra och så Astrid Lindgren med familj som hade sitt sommarhus i Furusund. Tove Jansson bodde på Blidö och här hittade hon sin förlaga till Mumindalen.

• Tv-serien är inspelad i färg, men när den sändes första gången i svensk television var det i svartvitt. 2013 restaurerade man om bilderna och de håller nu hög kvalitet.

• Guiden Michael Blum har ett favoritavsnitt, nämligen nummer 5. Här misslyckas farbror Melker med att bygga en vattenledning, vilket leder till översvämning. När han tillagar fisk saltar han efter behag, vilket inte blir alldeles lyckat.

• Norröra har en granne som heter Söderöra. Miljön där användes också mycket vid inspelningarna. Här kunde man hitta en bykänsla som inte fanns på Norröra. Huvudgatan har det pampiga namnet Västerlånggatan, troligen efter att någon stulit en skylt i Gamla stan i Stockholm.

• Maria Johansson, som spelade Tjorven, fortsatte som skådespelare och tog examen från Teaterhögskolan i Stockholm 1981. Hon medverkade i ett 20-tal tv- och filmproduktioner fram till 1998. Hon bytte sedan inriktning och studerade teaterkonst akademiskt. Hon är nu professor i konstnärlig forskning, med inriktning skådespeleri, vid Stockholms dramatiska högskola.

• Hunden Båtsman blev många barns favorit. Han var en sanktbernhardshund som i verkliga livet hette Caesar och var ganska lat. Han bodde i barnskådisarnas hus, men högst upp på vinden eftersom han hade egenheten att prutta rejält.

• Kanske startade Torsten Lilliecrona en filmtrend med sin roll som lätt neurotisk och klantig familjefar på semester? Många minns nog liknande roller, som pappa Rudolf i Sunes sommar. Den rollen spelades av Peter Haber. Björn Granath gjorde rollen som Göte Jönsson i Sällskapsresan II – Snowroller och Rolf Skoglund var huvudrolls-innehavare i Vi hade i alla fall tur med vädret, som har blivit en klassiker.

Nyinspelning av Vi på Saltkråkan

Enligt SVT:s programavdelning ska nya Vi på Saltkråkan vara troget de intentioner Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset, men placera berättelsen i svenskt 2020-tal. Nya Vi på Saltkråkan ska
produceras i samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag, som ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. Ännu är det inte klart när serien har premiär, hur lång den ska bli, vem som ska regissera eller vilka
skådespelare som ska gestalta de nya skärgårdsborna.

Så kommer du till Norröra – verklighetens Saltkråkan

Norröra ligger i Stockholms skärgård, i den norra delen. Närmaste stad är Norrtälje. Waxholmsbolaget trafikerar hela skärgården. Man kan välja att åka från Strömkajen i Stockholm med linje 26, som har Rödlöga som slutdestination. Resan till Norröra tar cirka tre timmar och det finns möjlighet att fika eller äta på båten. Alternativ för en kortare utflykt är att starta resan i Furusund. Då gäller linje 28, med en restid på 40 minuter enkel resa.

Scroll to Top