Nu är det äntligen Trädgårdstider!

En stolt dubbelrabatt, odling för självförsörjning och en prestigefull pumpatävling. Det och mycket mer får vi se i Trädgårdstider i vår. Hemmets Journal följde inspelningarna en stekhet dag förra sommaren.

Tystnad, tagning! ropar producenten Max Tellving och all uppmärksamhet riktas mot Tareq Taylor som med van hand lagar en måltid på uteköket vid den gamla ladan.

– Idag blir det en rebolata. Det är en klassisk italiensk soppa som ofta görs med rester som blivit över. Lite som en soppornas pytt i panna, berättar Tareq när kamerorna slocknat.

Vi är på Torstensgården i Skåne där SVT:s populära trädgårdsprogram Trädgårdstider spelas in för tredje året i rad. Tareq och Pernilla Månsson-Colt är först på plats och lite senare ansluter programledarkollegorna John Taylor och Malin Persson.

– I år blir självförsörjning ett genomgående tema i programmen. Vi har gjort om köksträdgården med målet att bli helt självförsörjande på grönsaker, berättar Pernilla som gjort Tareq sällskap vid uteköket.

Förutom matlagningen och den gemensamma middagen med rebolata och pannkakor ska man den här dagen spela in när Malin arbetar med den hemliga trädgården. Den har anlagts i en del av trädgården där det tidigare i stort sett bara var en vildvuxen skogsdunge.

En central del i den hemliga trädgården är en gunga som Malin tillverkat av en gammal studsmatta hon hittade på en loppmarknad.

– Jag tycker det är roligt när jag får en begränsad budget att handla för. Som när jag för 20 kronor fick till en grill bestående av en tvättmaskinstunna och underredet till en kontorsstol till den nya radhusträdgården vi anlägger i ett program, berättar hon.

Nu är det äntligen Trädgårdstider!
Inspelning på gång! Tareq är van att laga mat inför tv-kameran.

Full fart på gården

Sist av programledarna kommer John Taylor upp för grusgången. Han stannar till vid dubbelrabatten där det blommar ett hav av perenner som temynta, röda solhattar, riddarsporrar, fjärilsbuskar och olika nävor.

– Dubbelrabatten är en av årets höjdpunkter för mig, säger han. Här visar vi hur man på kort tid kan skapa ett överdåd av blommor längs en gång.

Pernilla håller med honom.

– Det är nog den jag också är mest stolt över, säger hon. Här fanns absolut ingenting när vi började i maj. Nu har vi skapat fantastiska rabatter på båda sidorna av en grusgång som leder fram mot en bänk.

Årets säsong av Trädgårdstider består av nio program och varje program har tagit fyra dagar att spela in.

Inspelningarna började förra våren och avslutades i början av september.

Under de veckor inspelningarna sker är det full fart på gården. Förutom de fyra programledarna finns producenten Max Tellving och ett inspelningsteam på plats, liksom två dekorsnickare och redaktören Eva Robild som tillsammans med John Taylor har ansvaret för växterna som ska väljas ut.

– Oftast är vi bara två programledare som är här samtidigt. Det är bara när vi spelar in de gemensamma måltiderna som vi är här alla fyra, berättar Pernilla.

Hon har tillsammans med Tareq Taylor varit programledare för Trädgårdstider sedan 2009. Då hette det Trädgårdsfredag och spelades in på Mandelmanns gård.

Året därpå flyttades inspelningarna till en kolonilott i Malmö och John Taylor kom med. År 2015 blev Malin Persson en av de fyra programledarna.

– För mig har programmet blivit en del av mitt liv, säger Tareq. Jag tycker det är en ynnest att få jobba med det. När inspelningarna pågår lägger jag ner ungefär 20–25 timmars arbete i veckan på det.

Det genomgående temat för årets säsong är alltså självförsörjning och ett av programmen handlar om hur de gör om köksträdgården.

Nu är det äntligen Trädgårdstider!
Av trumman från en tvättmaskin och benet från en kontorsstol byggde Malin en grill. John visar hur man odlar för självförsörjning.

Största pumpan vinner

– Vi har dubblerat odlingsytan och satsar mycket på potatis, kål, lök, morötter och andra viktiga grönsaker. I växthuset har vi bland annat tomater och chili, berättar Tareq som tillägger att det han är mest nöjd med i årets säsong är att han fått en riktig vedugn som han saknat sedan de lämnade den tidigare inspelningsgården Ryds.

Förutom den nya köksträdgården, dubbelrabatten och Malins hemliga trädgård får tittarna i år följa hur de fyra programledarna bygger ett tunnelväxthus, en modernistisk trädgård, en hippieinspirerad radhusträdgård och en jordkällare.

– Vi har även anlagt en funkisinspirerad modernistisk trädgård med mycket betong och stål som jag är stolt över, berättar Malin. Jag har bland annat fått göra ett intressant experiment där jag med hjälp av salt fick fram en spricka i ett gjutet betongbord. I sprickan har jag planterat taklök.

Årets prestigefulla tävling mellan de fyra programledarna handlar om vem som kan odla störst pumpa. Förra årets solrostävling vanns av Pernilla Månsson-Colt sedan John Taylors solros säckat ihop strax före avgörandet.

Pumpatävlingen går i korthet ut på att de fyra programledarna får försöka odla fram tyngst pumpa. De får använda tre frön var, får förodla var som helst och gödsla med vad som helst. Den som har tyngst pumpa i säsongens sista program vinner.

– Utan att avslöja för mycket kan jag väl säga att det är någon av oss som ligger väldigt bra till. Men mycket kan hända på de veckor som är kvar, säger John med ett lurigt leende.

Nu är det äntligen Trädgårdstider!
Pernilla är glad att de här rabatterna blev så fina. Tareq kan plocka ingredienser till sin mat runt knuten.

Har bra personkemi

Efter tredje säsongen på Torstensgården flaggar Pernilla för att de kanske inte kan vara kvar på gården mer än ett, kanske högst två år, till.

– Vi har snart uttömt möjligheterna här och det kan vara dags att börja om på ett nytt ställe, säger hon.

Men några planer på att sluta med det populära trädgårdsprogrammet har hon inte.

– Det är jättekul att få jobba med Trädgårdstider och det hoppas jag få göra i många år till. Samtidigt är jag lite förvånad att programmet efter tolv säsonger fortfarande finns kvar, säger hon.

– Grejen är att vi har så himla roligt tillsammans, tillägger John. Vi får fria händer att utforma programmet som vi vill och vår personkemi ­fungerar. Jag tror det märks.

Det här är Trädgårdstider

  • Programmet sändes första gången 2009 och har under årens lopp bytt namn och inspelningsplats flera gånger. ­Trädgårdsfredag spelades in på Mandelmanns gård i Skåne med Pernilla Månsson-Colt, Tareq Taylor och Marie och Gustav Mandelmann som ­programledare.
  • John Taylor blev programledare 2010 och 2015 började Malin Persson.
  • Sedan 2016 heter programmet Trädgårdstider och 2018 ­började ­inspelningarna på Torstensgården ­utanför Lund.

Trädgårdstider sänds i SVT1 på tisdagar kl 20.

Scroll to Top