Att rida på en oxe är inget hästjobb

När Frida som egentligen tränar travhästar skaffade en oxe ville hon naturligtvis prova om det gick att rida på honom. Det fungerade utmärkt och nu har Frida köpt en kamel …

Frida Olofsson, 39, började rida redan som 5-åring. När hon fyllde 12 skaffade hon travhästen Lotus som hon började träna själv. Hennes pappa byggde ett stall i trädgården åt henne.

Frida bor i lägenheten på ovanvåningen i sina föräldrars hus en mil söder om Karlstad. Men sedan några år är det inte bara hästar i stallet.

Häromåret skaffade hon oxen Skalman och därefter ännu en oxe som heter Bamse. Det senaste tillskottet i stallet är en ung kamel som hon döpt till Lurvas, alla djuren har Bamse-inspirerade namn.

Kamelen har hon inte börjat rida på än men när han vuxit upp ska hon börja rida på honom också. Oxarna däremot är inridna.

– Flera av mina kompisar har kor och jag har alltid tyckt om kornas lugna temperament, hästar är mer oroliga av sig, berättar Frida. Det gick väldigt fort att lära Skalman kommandon, han fattade direkt vad jag ville. Hästar tar mycket längre tid att rida in.

Att rida på en oxe är inget hästjobb
Frida bor lantligt utanför Karlstad med stallet i trädgården.

Kom i tidningen

Frida kopplar också gärna Skalman till vagnen. När hon en sommar körde ett bröllopspar till vigseln väckte det stort jubel från förbipasserande.

– Vi hamnade i tidningar och bilderna spreds via sociala medier världen över, berättar hon.

Intresset är stort för Fridas oxar. En särskoleklass har varit på besök och Frida körde runt dem i vagnen bakom Skalman. Hon har haft uppvisning på naturbruksgymnasiet i Grums med Skalman och en gång var hon special­inbjuden till en hopp- och agilitytävling för hästar.

– Fast Skalman hoppar ju egentligen inte och springer inte heller, säger Frida. Hindren låg ner när det var vår tur, förklarar hon. Men agilitytävlingen var under samma villkor med slalombana och allt. Det gick riktigt bra!

– Det ska bli spännande att rida in kamelen Lurvas. Har ingen aning hur jag ska få ­honom att lägga sig ner för att kunna sätta mig på honom. Men det ska bli kul att börja träna honom!

Scroll to Top