Baka knäckiga mandelrutor med toscatäcke!

Under det generösa toscatäcket med nötter hittar du en sötsyrlig mandelkaka med smak av apelsin. Sött, syrligt, mjukt och knäckigt – den här kakan har allt!

Toscarutor med mandelmassa

35 bitar

500 g mandelmassa
250 g smör, rumsvarmt
6 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 apelsin
½ dl pressad apelsinsaft

Toscasmet:
100 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
½ dl honung
8 dl blandade nötter,
hasselnötter, sötmandel, valnötter, cashewnötter

Ugn: 175°

Gör så här:
1. Riv mandelmassan på rivjärn eller i matberedare. Vispa den ljus och pösig med smöret – använd elvisp. Vispa i äggen, ett i taget.

2. Rör i mjöl, bakpulver, apelsinskal och apelsinsaft. Blanda om till en slät smet.

3. Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.

4. Toscasmet: Värm smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Småkoka i 5 minuter.

5. Grovhacka nötter och mandel och rör ner i toscasmeten. Bred den försiktigt över kakan.

6. Höj ugnsvärmen till 250° och grädda tills toscan fått fin färg, ca 5 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Scroll to Top