Hälsojournalen: Därför blir du frusen!

Hör du till dem som ständigt går omkring och huttrar – trots att andra runt omkring dig verkar helt oberörda? Kanske ligger något av följande tillstånd bakom? I sådana fall finns det mycket du kan göra åt det!

Järnbrist
Om du inte får i dig tillräckligt mycket järn kan du drabbas av järnbrist. Det kan bero på en ­dålig kosthållning, blodförlust eller på att kroppen inte tar upp järn i tillräckligt stor ­utsträckning.

Råd: Ät rött kött, men även kyckling, bönor och gröna ­bladgrönsaker hjälper till att ­fylla på dina järndepåer.

Dålig blodcirkulation
Om händer och fötter alltid är kalla medan resten av ­kroppen känns normalvarm ­tyder det på att din blodcirkulation inte fungerar riktigt som den ska. Det kan vara ett tecken på en begynnande ­­­hjärt- kärlsjukdom eller åderförkalkning. Raynauds fenomen är ett annat tillstånd som beror på att blodkärlen reagerar på ett onormalt sätt, bland annat på kyla. De drar ihop sig till en slags övergående kramp som gör att fingrar, och ofta även tår, tillfälligt får dålig blodcirkulation.

Råd: Be din husläkare om en ­utredning – det finns bra ­medicinsk hjälp att få.

Hypotyreos
Sköldkörtelrubbningar eller låg ämnesomsättning är en vanlig orsak till att man känner sig frusen. Tillståndet beror på för låg utsöndring av ämnesomsättningshormonet tyroxin från sköldkörteln ut till blodet och alla kroppens celler.

Råd: Även här får du bäst hjälp av din husläkare som kan göra en utredning och vid behov skriva ut sköldkörtelhormon på recept.

För lite sömn
Sömnbrist påverkar vårt nervsystem och de mekanismer i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Även förbränningen påverkas när man sover för lite.

Råd: Försök skapa regelbundna sömnrutiner där du lägger dig och går upp vid ungefär samma tider. Lägg undan mobiler och andra skärmar några timmar före läggdags.

Brist på vitamin B12
Kroppen behöver ordentligt bränsle i maskineriet för att kunna fungera optimalt – och om du inte får i dig tillräckligt med B12 känner du dig kallare. Detta vitamin bidrar nämligen till att bilda röda blodkroppar som transporterar runt syret i kroppen.

Råd: B12 finns främst i animalisk kost som ägg, fisk, rött kött och kyckling. Brist på B12 kan också bero på problem med att ta upp ­vitaminet i tarmen.

Biverkningar av läkemedel
Många mediciner ger biverkningar i form av frusenhet – till exempel betablockerare. Detta är mediciner som fungerar som en ”handbroms” för hjärtat så att det slår långsammare. Därmed pumpar även blodet långsammare runt i kroppen och det är lätt att känna sig ­extra frusen.

Råd: Diskutera möjligheterna till ett medicinbyte med din läkare.

Scroll to Top