Var Mike ett offer eller en brutal förövare?

När Mike Reuschel träffade den elva år yngre Sue blev han djupt förälskad. Efter två år tillsammans gifte de sig. Deras liv var underbart, tyckte Mike. Men det kom snart att ändras då Sue blev svartsjuk på hans kärleksfulla förhållande till sina döttrar. Äktenskapet blev mer och mer våldsamt och kulminerade en februarinatt 2018 när…

Sue och Mike Reuschels stormiga äktenskap för tankarna till den svarta komedin Den vilda jakten på lyckan (The war of roses) från 1989 med Kathleen Turner och Michael Douglas i huvudrollerna. Precis som i filmens värld så började det med en himlastormande förälskelse men övergick snart i något
galet och ondskefullt.

Mike Reuschel hade gjort sig en förmögenhet som affärsman inom teknikbranschen. Hustrun Didi fick ta hand om hemmet i Gainesville i Florida och uppfostra parets båda döttrar Caroline och Kate. Till slut fick hon nog och efter 25 års äktenskap begärde hon skilsmässa.

Det dröjde dock inte länge förrän Didis plats ersattes av Susan – eller Sue som hon kallades – som Mike träffat på en dejtingsajt. Hon var elva år yngre än den då 49-årige Mike.

Två år efter att de träffats gifte de sig och Mike var upp över öronen förälskad. Han skickade massvis med kärleksfulla sms till Sue där han skrev hur lycklig han var med henne.

Dottern Caroline hade dock noterat att pappans nya kärlek hade alkoholproblem. Enligt Caroline var Sue också svartsjuk på att Mike hade ett bra förhållande med sina båda döttrar. Hennes pappa ringde därför bara henne när Sue inte var i närheten.

Men när Caroline 2016 berättade att hon skulle gifta sig vände Sue blad och blev väldigt engagerad i både planering och inköpet av brudklänning för 11 000 dollar (drygt 100 000 kronor).

Sue hade styrt upp inbjudningarna till den fashionabla bröllopsfesten på Ohekaslottet på Long Island, där de flesta av de 160 inbjudna gästerna var Sues släkt och vänner.

Några veckor efter bröllopet, i november 2017, ringde Mike och berättade för Caroline att han under flera år misshandlats av Sue. Och Caroline hade på bröllopet sett att han hade ett ärr i ansiktet som han försökt täcka över. Mike sa till Caroline att när han berättat för Sue att bröllopet övertrasserat budgeten med tusentals dollar hade hon blivit fullkomligt vansinnig och angripit honom med tillhyggen och slag. Sue hade sedan själv ringt larmcentralen. När polisen kom lovade hon att åka till parets strandlägenhet och stanna där. Men efter en halvtimme hade hon fortfarande inte lämnat huset och greps. Det senare var något Mike lovat henne att aldrig berätta.

 

Var Mike ett offer eller en brutal förövare?
Sue och Mike Reuschel tillsammans med hans dotter Caroline på hennes bröllopsdag.

Inget inbrott
Trots Sues alkoholproblem och aggressionsutbrott älskade Mike fortfarande henne och i början av februari 2018 skulle de träffas i huset, gå ut och äta på deras favoritrestaurang och prata ut om framtiden. Men på restaurangen dröjde det inte länge förrän gamla sår revs upp igen. När Sue fick veta att Mike berättat för Caroline om att hon gripits av polisen blev hon vansinnig. Paret åkte tillbaka till den stora villan i var sin bil och i ett sms till Mike skrev Sue att hon tänkte ansöka om skilsmässa.

Tidigt på morgonen den 3 februari ringde Mike larmcentralen. Han berättade att någon tagit sig in i huset och angripit både honom och hans fru med kniv. Båda var skadade, hustrun värst.

Polismannen David Visconti konstaterade ganska omgående att det inte fanns några tecken på inbrott. Framför allt syntes inget på övervakningskamerorna. Några timmar senare vaknade Sue upp från sin operation och dementerade Mikes historia – det var han som angripit henne med kniv. Mike greps för mordförsök.

Det blev två vitt skilda versioner av den våldsamma natten som rätten skulle ta ställning till hösten 2019.
Sue berättade att hon skulle sova i gästrummet. Mike hade då kommit in med en kniv och sagt att de inte skulle skiljas. Han kastade sig över henne så att de hamnade i sängen. Han skar henne bland annat i halsen och i handleden så att hon förlorade blod och kände hur hon domnade bort. Till slut fick hon bort Mike och båda hamnade jämte varandra i sängen.

– Sue, vi ska ligga här tills du dör, sa Mike och höjde kniven igen.

– Vi behöver inte skiljas, vädjade Sue.

Mike stoppade undan kniven och hon bad honom ringa efter hjälp. Det gjorde han bara på villkoret att hon gick med på att berätta för polisen att de blivit angripna av en okänd inkräktare. Han skadade sig själv med kniven för att det skulle se ut som en attack mot båda.

Värre skador
I domstolen ändrade Mike sin version om inkräktaren och hävdade att den historien skapats för att rädda Sue undan fängelsestraff. Han berättade hur hon under flera år hade misshandlat och skadat honom, vilket han dokumenterat med bildbevis. Hans version från den aktuella natten var att Sue angripit honom med en kniv när han kommit in gästrummet. Det hade blivit en kamp där de föll ner i sängen och då hade kniven hamnat så att bladet trängt in i Sue.

– Jag rullade bort från henne så fort som möjligt för att inte skadan skulle bli värre, uppgav han.
De hade sedan båda legat blodiga i sängen och haft ett bra samtal där de bland annat pratat om en resa till Europa som de skulle göra.

Och det var Sue som hade kommit på historien om inbrottet.

Juryn hade att ta ställning till dessa båda versioner. Det de främst konstaterade var att Mikes skador var betydligt lindrigare än Sues.

Åklagaren David Byron hävdade att skälet till att Mike försökt döda Sue var att hon skulle få halva hans förmögenhet vid en skilsmässa. Mikes försvarare Ann Finnel poängterade att Mike aldrig skulle döda för pengar och att det var Sue som angripit honom den natten.

Efter nio dagars rättegång tog det juryn fyra timmar att fastställa domen. Michael Reuschel dömdes för mordförsök av första graden. Straffet blev 30 års fängelse, något mildare än de 50 år som åklagaren yrkade på.

Mike Reuschel var vid tillfället 64 år gammal.

Scroll to Top