Tonny gick ner på knä och friade mitt på Öresundsbron!

Det var inte bara Sverige och Danmark som fick en fast förbindelse när Öresundsbron stod klar för 20 år sedan. Marie och Tonny som byggde bron fann också varandra.

Marie Holm Jensen och Tonny Egebjerg Jensen

Åldrar: 63 och 75 år.

Familj: Dottern Tuva, 19, och katterna Lucifer och Belsebub.

Bor: Radhus i Malmöstads­delen Limhamn.

Berättelsen om hur den då 55-årige danske ungkarlen Tonny Jensen och den 43-åriga Malmötjejen Marie Holm träffades och blev ett par löper parallellt med ett av de största skandinaviska byggprojekten i modern tid. Det var nämligen bygget av Öresundsförbindelsen som gjorde att de träffades. I år fyller symbolen för deras kärlek 20 år.

– Jag var egentligen bromotståndare från början, säger Marie med ett skratt när vi står vid det svenska brofästet. Nu kan jag inte se den utan att bli romantisk.

Tonny ler och lägger armen om sin hustru. Han var med och sammanförde brosektion efter brosektion tills det gick att gå torrskodd från den danska till den svenska sidan av sundet.

– Vi var båda på plats när den sista brosektionen lades på plats i augusti 1999. Tonny var den första som tog klivet över hålet som tidigare funnits mellan våra länder, sedan gick en av hans mannar och som nummer tre kom jag, berättar Marie och ler åt minnet.

Hon och hennes man tittar ut mot högbrodelen och minns. Det var där ute han gick ner på knä och friade till henne vid millennieskiftet – ett halvår innan Öresundsförbindelsen invigdes.

– Det var tyvärr disigt den kvällen så vi kunde varken se fyrverkeriet i Malmö eller i Köpenhamn, men vi hade det fint därute, säger han.
– Vi var det enda sällskapet där den kvällen, säger hon med ett leende. Jag frågade min chef om det gick bra och han svarade att det var ju jag som beviljar tillstånden så …

Tonny gick ner på knä och friade mitt på Öresundsbron!
Den 14 augusti 1999 var sista brosektionen på plats. Först att gå över brodel W02 till Danmark var Tonny Jensen och hans kollegor Rolf Thunberg och John Lester. Marie Holm var också på plats. (Foto: TT)

Tog första steget
Men om vi ska ta berättelsen från början om hur Marie och Tonny blev ett par får vi spola tillbaka bandet några år. Då, på den tiden när man var tvungen att åka båt, svävare eller i sällsynta fall flyga för att ta sig från Skåne till vårt södra broderland, återvände brobyggaren Tonny till sitt hemland. Efter att ha spenderat många år utomlands med olika byggprojekt skulle han nu vara med och bygga den fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark. Samtidigt, på andra sidan Öresund, började Marie sitt nya arbete som teknisk assistent på ett bolag inom Öresundskonsortiet.

– Jag jobbade på en resebyrå då och var som sagt motståndare till att bron skulle byggas. Jag tyckte det var mysigt att ta färjan från Limhamn till Dragör.

Men hon blev nyfiken på alla bilar hon såg med texten ”Sundlink Contractors”, ett av företagen inom Öresundskonsoritet. När de sökte en teknisk assistent sökte hon och fick jobbet.

– Från början bestod mitt arbete mest i att hålla ordning på alla ritningarna och byta ut dem när de reviderades. Efterhand blev jag allas sekreterare, bokade möten och tog ut besökare till pylonerna.

Det var då hon första gången mötte Tonny. Han var bromontör och förman för ett arbetslag. Omväxlande var han i Norra Hamnen i Malmö där bropelarna förbereddes eller ute i sundet där han var i full färd med precisionsarbetet att sammanfoga de 140 meter långa broelementen med hjälp av den flytande kranen Svanen.

– Först tyckte jag Tonny bara var en gammal go’ dansk. Det tände inte mellan oss med en gång, berättar Marie.

Varken hon eller Tonny förväntade sig att träffa kärleken i samband med brobygget. Han hade flackat världen runt på olika byggprojekt och aldrig haft tid att skaffa familj. Hon var singeltjejen som älskade att köra motorcykel. Men något hände vid mötena på kontoret i Norra Hamnen. Hon ägnade Tonny lite extra uppmärksamhet, vilket han märkte och blev smickrad över. Steg för steg, ungefär i samma takt som brosektionerna sammanfördes, växte deras känslor för varandra. När sista brosektionen var på plats och det stod klart att Tonny skulle lämna Öresundsförbindelsen fick Marie lite panik.

– Ja, jag insåg att jag var tvungen att agera om han inte bara skulle försvinna. Tonny bodde på Fyn och jag kunde inte precis förvänta mig att jag skulle springa på honom i livsmedelsbutiken.

 

Tonny gick ner på knä och friade mitt på Öresundsbron!
Tonny och Marie har bron att tacka för sin kärlek.

Blev snart gravid
Marie bjöd mer eller mindre hem sig själv till honom på Fyn en helg i september 1999 och sedan dess är de ett par.

– Därefter gick allt snabbt, säger hon. Ett halvår senare hade vi köpt radhus i Limhamn och jag var gravid med Tuva. I oktober året därpå gifte vi oss i Svenska kyrkan i Köpenhamn.

Men även om det gick snabbt gick allt inte på räls. Direkt efter att han lämnat Öresundsbron fick Tonny ett erbjudande om att vara med och bygga Millenium Bridge i London. Det var ett byggprojekt han inte kunde tacka nej till.

– Men det innebar att vi som nyförälskade bara kunde träffas på helger den första tiden. Men vårt förhållande överlevde det också.

Beslutet att de skulle bosätta sig i Limhamn på den svenska sidan var inte svårt att ta eftersom hennes föräldrar då fortfarande var i livet och hon ville bo nära dem.

– För mig var det inte några problem. Efter att ha bott utomlands så många år som jag har gjort hade jag inga fasta bopålar någonstans, säger han.

Tonny gick ner på knä och friade mitt på Öresundsbron!
Tuva med mamma Marie och pappa Tonny.

Mer omtumlande var dock beskedet att hon som 44-åring och han som 56-åring skulle bli föräldrar för första gången.

– Vi blev väldigt förvånade över att jag blev gravid. Jag trodde inte att jag kunde bli med barn. Men det kunde jag tydligen som väl var bli, säger Marie och kramar om dottern Tuva när vi återvänder till deras radhus efter utflykten till brofästet. Hemma blandas lite danskt och svenskt och några större kulturkrockar har de inte varit med om – inte ens när det gäller maten.

– Jag har fått lära mig att göra Jansons frestelse till julbordet, säger han med ett skratt.
– Och jag älskar Tonnys danska frikadeller, säger hon.

Scroll to Top