Ella bakade vår jubileumstårta!

Oj, så många duktiga tårtbagare det finns där ute! Vår jury hade ett digert jobb att bedöma alla fantastiska tårtrecept som skickades in till vår jubileumstårttävling som utlystes i Hemmets Journal i höstas. Alla är vi dock rörande eniga om att Ella Pearsons ljuvliga chokladtårta är en solklar vinnare, både vad gäller smak och presentation.

Grattis till förstapriset Ella!

Förstapristagaren Ella Pearson, Kristinehamn, vinner en köksassistent, Ankarsrum Assistent Original, värde 5 990 kr.

Ella Pearson

Ålder: 18 år.
Familj: Bor med sin mamma och två bröder. Pappa, farfar och farmor bor i England.
Bor: I Kristinehamn.
Gör: Skribent.

Hur kommer det sig att du valde att delta i tävlingen?
– Jag hade nyligen skapat det här receptet när jag såg tävlingen. Det var självklart att jag skulle ha det med. Det kändes som en perfekt jubileumstårta.

Hur väcktes ditt intresse för bakning?
– Det tidigaste minnet jag har är när jag står i farmors kök och hjälper henne att baka. Jag kallade henne för Cake Nana, eftersom hon älskar att baka och är så duktig på det. Hon är min förebild när det gäller bakning.

Vad bakar du helst?
– Kanelbullar eller mjuk pepparkaka. Jag älskar kanel! Bullar tar lite tid, men det är värt det. De går även superbra att frysa så att man kan plocka fram, värma och mumsa på dem när man vill.

Ditt absoluta favoritbakverk?
– En av de godaste kakorna jag vet kommer från England och heter battenbergkaka. Det är en rektangulär kaka som består av två rosa och två gula rutor, nästan som våra schackrutor. Den är täckt i aprikosmarmelad och ett lager marsipan. Jag har aldrig bakat den själv, men det är en klassiker som står högt upp på listan.

Hur kom du på just det här receptet?
– Jag älskar att experimentera och använda olika tekniker när jag bakar. När jag skapar egna recept blir det sällan perfekt på första försöket, utan det gäller att testa sig fram tills man blir nöjd. Med tårtan gick jag igenom flera olika recept och plockade idéer och smaker som jag tyckte om. Sedan satte jag min egen twist på det hela. Det krävdes många försök innan det blev rätt, men till slut fick jag till den som jag hade tänkt.

Dina bästa bakningstips?
– Ett av mina bästa tips är att använda kaffe i bakverk med choklad. Kakan kommer inte att smaka kaffe, utan det förhöjer smaken och gör att chokladen blir så mycket godare. Ett annat tips, som min mamma lärt mig, är att blanda lite arraksarom med socker och vatten och pensla på tårtbottnarna. Det förhindrar att de blir torra och arraksaromen ger supergod smak.

Receptet på Ellas tårta hittar du här:

2:a pris:

Andrapristagaren Anna Ljungblad, Järfälla, vinner ett presentkort på Bagaren & Kocken till ett värde av 2 000 kr.

3:e pris:

Tredjepristagaren Karin Örnvald, Karlstad, vinner bakformen Crown Bundt från Nordic Ware, värde 609 kr, kaveln Städter i bageri-modell, värde 559 kr, och bakbordet Kitchen Craft, värde 399 kr. Allt från Bagaren & Kocken.

4:e–10:e pris:

Vinsten är 10 nummer av Hemmets Journal, värde 299 kr.

Nathalie Teodorson, Mölndal
Josefin Larsson, Ekshärad
Lina Stenbeck, Östmark
Marisia Batista Ramström, Bjästa
Tina Sundenäng, Oskarshamn
Louise Rudwall, Umeå
Natassja Johansson, Tranemo

 

Scroll to Top