Per Penna: Grannarna som hade både TV och popcorn

Läsaren Lillan berättar om hur sensationellt det kändes för henne när hennes världsvana grannar introducerade popcorn och TV-tittande i hennes liv för många år sedan.

Då jag var barn i slutet av 50-talet och början av 60-talet, hade vi i vår trappuppgång ett par grannar, Gunnel och Kalle, som var först med allt.

De köpte tv redan 1958 och denna gick både vuxna grannar och vi barn och tittade på. Enda dagen de var lediga från oss var på onsdagar då det var sändningsuppehåll. Men aldrig att de körde ut oss.

Bil hade de förstås, eftersom Kalle var försäljare. Med denna bil, en Volvo Duett, åkte Gunnel och Kalle, mina föräldrar och jag land och rike runt med på helgerna. Vi var ett par resor till Norge och köpte socker och margarin.

Eftersom de var barnlösa så var de naturligtvis ute och flög väldigt tidigt. Ända till Afrika en gång på 60-talet.

Men en händelse som min kompis Kicki och jag talar om än idag var när tant Gunnel ropade in oss för att hon hade köpt popcorn och detta underverk skulle vi nu få vara med om.

Gunnel satte fram var sin stol till oss vid spisen där det stod en kastrull. Så hällde hon i margarin och en slatt gula majskorn. Locket åkte på och efter en liten stund började det smattra mot locket. En doft som vi aldrig känt förut spred sig i köket.

Gunnel skrattade högt när locket reste sig av de vita, fina popcornen. Och som pricken över i så smälte hon smör i en liten kastrull bredvid och hällde över popcornen. Sedan saltade hon rejält. Kicki och jag fick till vår glädje en hel skål att dela på. Smaken av dessa popcorn var det godaste vi känt.

När vi berättar detta för våra respektive barnbarn, hur vi andäktigt lyssnade till popcornsmattret mot locket, så himlar de bara med ögonen och kan inte begripa hur vi kunde tycka att det var märkvärdigt.

Tiderna förändras.
Lillan

 

Svar från Per Penna: 
Jag kan riktigt höra det härliga smattrandet mot kastrulllocket när majskornen poppades! Visst är det ett litet underverk. Din fina berättelse om de rara grannarna Gunnel och Kalle belönar jag med fem Trisslotter!

 

Välkommen med brev till Per Penna. Du får skriva om vad du vill och du får gärna skicka med bilder. Per Penna läser alla brev. De som får plats i tidningen honoreras.

Mejla till: per.penna@egmont.se

Scroll to Top