Färgglada fynd fyller Lindas kök med nostalgi

En fint mönstrad gardin från 70-talet kan ge Linda Högtorp inspiration att helt göra om i sitt kök. Hon älskar färger och gör om hemma. Sakerna som blir över säljer hon på sin finloppis.

Linda Högtorp, 45, kallar sig omredare, inte inredare. Det passar bättre eftersom hon alltid är igång med att göra om hemma – det råder ett ständigt kreativt flöde. Ofta får hon inspiration av färger, till exempel från textilier som hon hittat på loppis eller en speciell färgkombination som hon blir förtjust i. Just nu är det rosa, gult och grönt som gäller.

− Köket får en ny skrud vid varje årstid och högtid. Det är mitt sätt att handgripligt följa alla årets och livets skiftningar så att det blir mer verkligt och förankrat, förklarar hon.

Färgglada fynd fyller Lindas kök med nostalgi
I hyllan ryms många färgglada plastburkar. Man kan aldrig ha för många, tycker Linda.

Linda bor på gården Högtorp, som varit i hennes släkt sedan 1500-talet. Den ligger ett par mil från Bollnäs.

Lindas farfarsfar byggde det nuvarande huset med torpargrund vid förra sekelskiftet. Men att det är inrett i retrostil beror på att hennes farmor och farfar renoverade på 50-talet.

− Jag vill förvalta både möblerna och prylarna för att behålla deras anda i huset, säger Linda.

− Men det senaste årtiondet har jag vågat flippa ut i knalliga färger och det började i köket. Folk tvärstannar ofta på tröskeln och utbrister ”wow” eller skrattar.

Att leka med färger är det mest spännande hon vet eftersom det kan få så oväntade resultat. Gult är den färg hon älskar mest och som dominerar i hennes solskenskök.

Färgglada fynd fyller Lindas kök med nostalgi
Grytan i orange används till förvaring av köksredskapen.

Och även om beige och grått inte tillhör Lindas favoriter är det ändå nödvändiga komplement som behövs för att lyfta fram andra färger.

I ladugården har Linda sin finloppis och i år är det fjärde sommaren som den är öppen. Men drömmen om en egen loppis har funnits i 20 år.

− Det började med att jag ville sälja det som blev över från mitt eget hem. Jag köper själv allt på loppisar eftersom jag brinner för återbruk. Och eftersom jag ständigt ändrar så mycket gör det också att jag kan byta ut saker utan att det blir för dyrt.

Linda hjälper också andra att rensa och röja i sina hem och förråd och bedömer vad som kan slängas, sparas eller säljas.

− Jag köper delar av det som blir över och kör sedan det som inte går att sälja till tippen.

Hon är noga med att göra i ordning allt så att det är helt och rent innan det säljs.

Färgglada fynd fyller Lindas kök med nostalgi
De gula köksskåpen rymmer många fynd och är fint inredda med hyllpapper.

− Jag har förmågan att förvandla lump till skatter. Det beror på vilka ögon man ser på saken med. Och om jag lägger lite extra möda på något eller ställer ihop det med annat så att det ser fint ut så säljs den saken nästan alltid samma dag.

Men i Lindas loppis handlar det inte bara om att man ska fynda utan lika mycket om att bli inspirerad. Och hon använder gärna saker på ett nytt sätt.

Hon tar spislock från 70-talet som exempel. Nu när många har induktionshällar utan spisplattor så använder Linda dem som grytunderlägg istället.

− Jag har svårt för saker som bara är till prydnad och vill hellre ha sådant som man använder. Jag njuter av att få vrida på en knallgul pepparkvarn, använda olikfärgade bestick, ha kaffet i en pigg termos och hälla upp det i en färgglad kaffekopp.

På golvet har hon gärna ­tåliga och smått galna plastmattor i så knäppa färger som möjligt. Ändå lyckas hon få det att se harmoniskt ut. Hur bär hon sig åt?

− Väljer man att använda många färger samtidigt är det viktigt att inte dutta med färgerna här och där. För att skapa lugn är det bra att låta en eller flera färger gå igen i hela rummet. Det är då det blir harmoni, råder hon.

Färgglada fynd fyller Lindas kök med nostalgi
Köket är fullt av färgsprakande retrodetaljer.

Tre trender enligt Linda:

  • Vi vill ha en mer ombonad inredningsstil med lite accentfärger men framför allt tapeter.
  • Vi vågar vara mer personliga än vad vi varit tidigare.
  • Återbruk ligger i tiden. Vi börjar bli medvetna om hur våra val påverkar miljön.

Du hittar fler bilder på Lindas hem på Instagram, där hon har två konton, @mangahjartor och @hogtorpsfinloppis.

Scroll to Top