Vi träffades i pannrummet – och friade på scen!

Varken Maria eller Kent kunde undgå känslorna som låg i luften när Kent kom till Marias jobb för att installera en värmepanna. Plötsligt hade Maria ofta ärende ner i källaren. Och när Kents uppdrag var slut tog det inte lång tid förrän det kom ett sms...

Rörmokaren Kent Axelsson var ute på ett rutinjobb i en fastighet i småländska Vaggeryd där Maria arbetade. Han var fullt sysselsatt med att installera ett nytt värmesystem när Maria dök upp i pannrummet och verkade väldigt intresserad av kranar och kopplingar.

Maria och Kent Axelsson

Ålder: 52 respektive 46 år.
Familj: Marias barn Rebecka, 20, och Christopher, 25 år, från en tidigare relation. Kents dotter Milia, 12.
Bor: I Lidhult utanför Ljungby.
Gör: Arbetar inom förskolan respektive som servicetekniker. På fritiden gillar de utflykter, att åka på spa, gå på konserter och unna sig lite vardagslyx tillsammans.

Där stod hon i sin fulla prakt. Maria var det snyggaste jag hade sett och jag tänkte att hon säkert var upptagen. Men hon kom ner till mig ganska ofta så jag tänkte att hon kanske var lite intresserad ändå.

– Jag tyckte ju att Kent var skitsnygg, rent ut sagt. Så jag tog varje tillfälle att springa ner i pannrummet för att se hur det gick med installationen. Jag lärde mig mycket om det tekniska, haha.

Att installera det nya systemet gick på några dagar men Kent såg till att ha anledningar att återkomma med jämna mellanrum.

– Pannan behövde justeras av och till så jag kom tillbaka några gånger. Vid några tillfällen var Maria inte på jobbet och då blev jag jättebesviken. Det var ju inte för kranen jag åkte dit direkt.

När arbetet var slutfört lämnade Kent sitt telefonnummer ifall något skulle hända.

– Eftersom jag hade varit nere så mycket i pannrummet blev jag utsedd till ansvarig och var den som skulle ringa Kent om det behövdes, berättar Maria.

Och hon var inte sen att ta chansen.

– Jag skickade ett sms till Kent redan samma dag och skrev att jag blev glad när jag såg honom.

Kents hjärta gjorde en dubbelvolt när han läste meddelandet. Sedan följde några veckor med många sms och telefonsamtal innan de bestämde att ses på en dejt.

– Vi träffades på ett kafé i Värnamo och allt kändes helt naturligt mellan oss. Vi pratade på om allt möjligt, säger Maria.

– Ja, och vi pussades lite och höll handen, fortsätter Kent. Det var som att vi känt varandra länge. Det var den 20 december 2015. Bättre julklapp kunde jag inte få.

Nyttigt att bryta upp

Under några år hade Maria och Kent ett distansförhållande och bodde hos varandra på helger och semestrar. Båda hade barn som bodde hemma och för deras skull var de noga med att inte gå för fort fram. Men så 2017 flyttade Marias yngsta dotter, som då var 18 år, hemifrån och Maria fick ett och annat att fundera över. Det var mycket som sattes på spel genom att flytta från Vaggeryd, där hon bott i hela sitt liv, och flytta hem till Kent och hans dotter.

– Det var ett stort steg att säga upp mig från jobbet, sälja huset och flytta tolv mil från barnen. Men det var ett väl genomtänkt beslut. Det var nyttigt för mig att bryta upp och det blev jättebra.

Äktenskap kom på tal men när Kent inte friade bestämde sig Maria för att ta saken i egna händer. Hon ville att frieriet skulle sticka ut och hade en plan om att fria under en konsert med favoritartisterna Peter & Bruno.

Några månader före spelningen i Jönköpings konserthus tog Maria kontakt med artistduon och berättade om sina planer. Hon skrev att hennes sambo var svårflörtad och krävde ett frieri utöver det vanliga och undrade om de kunde tänka sig att låta Maria fria från scenen?

Peter & Bruno var med på noterna. Självklart ville de bidra till att låta kärleken spira, särskilt när alla hjärtans dag närmade sig. På själva konsertdagen märkte Kent att något var på gång för Maria var väldigt ojämn i humöret.

– På morgonen grät hon, sen var hon glad och sen arg. Eftersom vi skulle på konserten tänkte jag att hon var nervös för att vi kanske skulle få gå upp på scen och att de skulle spela Peter & Brunos version av Utan dina andetag som är ”vår låt”.

I mellansnacket några låtar in i konserten pratade artisterna om att det snart var alla hjärtans dag och undrade om det fanns något par som ville komma upp på scenen. En strålkastare svepte över publikhavet och stannade på Maria och Kent som välkomnades upp på scenen.

Där fattade Maria mikrofonen och förklarade sin kärlek till Kent med en undran om han ville att de skulle dela efternamn och bli gamla och skrynkliga tillsammans. Och istället för ringar hade Maria en specialbeställd tårtspade med inskriptionen ”Let´s eat cake together forever” (”låt oss äta tårta tillsammans för evigt”), som hon gav till Kent. Kakor och tårtor är nämligen en gemensam passion.

– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Det var bestämt att vi skulle upp på scen efter femte låten så jag satt som på nålar och minns ingenting av vad som hände innan. Men när vi väl stod på scenen kom orden av sig själva och jag glömde bort att jag friade inför 1 500 personer.

Kent fick sitt livs överraskning.

– Jag var helt chockad. Det är ingen överdrift. Jag hade aldrig kunnat drömma om att Maria skulle fria. Hade jag varit äldre hade det varit fara å färde för det vete katten om hjärtat hade klarat den chocken, säger Kent som självklart svarade ja.

– Jag tycker Maria var jättemodig som vågade. Det beundrar jag. Själv hade jag aldrig vågat. Om jag hade friat hade det blivit med en ros och chokladask.

Vi träffades i pannrummet – och friade på scen!
Tårtspaden lät Maria specialtillverka inför frieriet från scen på Jönköpings konserthus.
Foto: Privat

Som en tonårsförälskelse

I januari i år ringde bröllopsklockorna i Esmared kapell utanför Halmstad. Men det kunde ha dragit ut på tiden om inte Kent blivit ställd mot väggen och blivit tvungen att spika ett datum för bröllop. Kent skrattar gott när han förklarar.

– En lokaltidning intervjuade oss och reportern frågade när vi skulle gifta oss. Maria tittade på mig pillemariskt och skrattade och frågade: ”Ja, när ska vi gifta oss egentligen?” Jag var ju tvungen att komma med ett svar så jag sa att vi gifter oss nästa år. Det var ett svar i ren panik. Då hade jag pressen på mig från omgivningen, särskilt från mina bröder som låg på och tjatade.

Bröllopet blev lite annorlunda än vad Kent hade tänkt sig.

– Jag har alltid drömt om ett stort kyrkbröllop men det ville inte Maria. Okej, tänkte jag, då gör vi det på ett annat sätt. Så vi hittade det lilla kapellet i Halland och det blev hur fint som helst.

– Vi höll det hemligt och vigde oss inför prästen, kantorn och kyrkvaktmästaren, säger Maria. Det blev en väldigt fin ceremoni. Vi hade skrivit var sitt brev till varandra där det stod vad det var vi tyckte om och varför vi föll för varandra. Det kan man plocka fram och läsa ifall det skulle bli jobbigt någon gång. Och så spelade kantorn Utan dina andetag så klart.

Sedan följde skaldjursmiddag i Göteborg på tu man hand och hotellövernattning. Bröllopsresan är planerad att gå till Skottland men när detta skrivs vet de inte när det blir möjligt att resa utomlands igen. Bröllopsfesten lär också dröja.

– Den skulle vi ha haft i sommar men vi får skjuta fram det till nästa år. Vi planerar att ha festen hemma i trädgården och att prästen kommer hit och säger några ord så att familjen får ta del lite av själva vigseln. Det känns lite tråkigt att inte kunna fira men å andra sidan har vi ju något roligt att se fram emot, säger Maria.

Att bli kär i mogen ålder är ingen skillnad jämfört med en tonårsförälskelse.

– Man är som en 14-åring, skrattar Kent och får medhåll av Maria.

Saker får ta lite tid

Däremot finns det andra saker som är annorlunda när man blir två lite senare i livet. Både Maria och Kent har barn sedan tidigare som de behövde ta hänsyn till. Kents dotter var bara 8 år när Maria kom in i bilden.

– Men det har gått väldigt bra utan att vi egentligen har behövt jobba på det. Man måste ta hänsyn och ha tålamod och låta saker få ta lite tid. Kents dotter och jag kan faktiskt prata om allt. Och mina barn är väldigt positiva till att vi har gift oss, säger Maria.

Maria och Kent tycker fortfarande att den andra är den snyggaste som finns. Med tiden har deras bilder av varandra mognat och fördjupats.

– Kent har mycket humor och utstrålning. Han är en väldigt varm och fin människa, tycker Maria.

– I början kunde jag bara tänka på hur snygg Maria är, fortsätter Kent. Men sen insåg jag också att Maria är väldigt klok. Och hon har ett otroligt stort hjärta där många får plats.

Scroll to Top