Midsommar — så startade traditionerna!

Nu har vi nått fram till årets härligaste högtid. Midsommar är förknippat med en rad olika seder och traditioner. Men var kommer de egentligen ifrån?

Midsommarstången 

Det är många som tror att midsommarstången är en fallossymbol som ska symbolisera fertilitet. Men det finns faktiskt inga belägg för det där. Formen kan möjligen, med lite god fantasi, tolkas som en fallos. Men dessa idéer om att det rörde sig om en forntida gigantisk fallosdyrkan dök upp först på 1800-talet och traditionen med majstänger är betydligt äldre än så. 

På Åland tar man det här med midsommarstänger på största allvar. Där reser man gigantiska majstänger som kan vara uppemot 30 meter höga. Det är ett fasligt sjå att resa dem och involverar vanligen en massa folk och vinschar.

 

Små grodorna, så grodorna …

Idag är den här visan en viktig del av vårt kulturarv och de flesta av oss har någon gång hoppat runt som öron- och svanslösa grodor runt en midsommarstång. Men visste du att den här visan har sitt ursprung i en nidvisa om fransmän? Melodin kommer från en militärmarsch som sjöngs under franska revolutionen. Den ursprungliga texten lyder ”Au pas, camarade”, på svenska ”I takt, kamrat!”. Britter och fransmän har historiskt sett haft en minst sagt spänd relation och britterna har ibland kallat fransmän för ”grodor”. Britterna skrev därför helt sonika om texten till ”Au pas, grenouilles”, vilket på svenska blir ”I takt, små grodor”. Hur denna elaka lilla visa hittade till Sverige och blev ett älskat inslag i vårt midsommarfirande är det däremot ingen som riktigt vet.

1990 låg Mora Träsk på svensktoppen med en hiphop-version av Små grodorna. Det gick sådär för låten, och bara två veckor senare åkte den ut. 

 

Maten

Det finns fantastiskt mycket gott och somrigt att laga till midsommar, missa inte alla våra goda recept på inspirerande midsommarmat här.

Idag har många en ganska standardiserad bild av vad som bör ätas till midsommar. Det är framför allt färskpotatis, gräddfil, dill, gräslök, jordgubbar, sill och nubbe. Detta är ingen jättegammal mattradition, utan den har vuxit fram på 1900-talet. Jordgubbarna och färskpotatisen kommer givetvis av att dessa blir klara att ätas lagom till midsommar och dill och gräslök är tidiga örter som kan skördas vid den här tiden på året. Förr åt man ofta en lite festligare gröt till midsommar, som kallades vitgröt. Den koktes av mjölk, med korngryn eller vete. Låter det bekant? Det är föregångaren till risgrynsgröt och korngrynen har idag bytts ut mot riskorn, men äts numera oftast vid jul. 

 

Sju sorters blommor 

Om man plockar sju sorters blommor och lägger dem under huvudkudden så ska man enligt folktron få drömma om den man ska gifta sig med. Det låter enkelt, men det finns en del förbehåll:

  • Du måste plocka blommorna med vänster hand. Det framgår inte hur du ska göra om du är vänsterhänt, så det kan finnas ett kryphål där för alla er vänsterhänta. 
  • Du måste gå över sju gärdsgårdar medan du plockar. Baklänges. Bara att hitta sju gärdsgårdar kan vara lite av en utmaning på många håll (Redaktionen vill också härmed rekommendera att sköta det här med att gå baklänges över gärdsgårdar före midsommarsnapsen och inte efter, för en säkrare midsommarpromenad). 
  • Helst ska du plocka läkeväxter, men det verkar inte vara ett absolut krav. Vad som händer om du bara plockar helt allmänna blommor framgår ej i de källor som vi rådfrågat. Plocka på egen risk, alltså.
  • Och nu kommer det allra svåraste, som vi alltid misslyckades med när vi försökte oss på det här som barn: Du måste vara HELT tyst under hela tiden. Helt. Inga diskussioner om var närmaste gärdsgård ligger eller huruvida blåklocka är en medicinalväxt eller ej. Numera finns det förstås alltid möjligheten att googla, men hade man kunnat det när dessa traditioner uppstod så kan du vara helt säker på att det hade funnits regler för det med. 

Glad midsommar allihop!

 

Scroll to Top