Nu stoppas inte Lena längre av artros

En efterlängtad semesterresa med många promenader förvandlades snabbt till en svår och smärtsam upplevelse för Lena eftersom fötterna värkte konstant. Väl hemma provade hon ett kosttillskott som hjälpte över förväntan.

Lena Holmbring

Ålder: 66 år.

Familj: Sambo, två vuxna barn och två barnbarn.

Bor: Stockholm.

Gör: Före detta ekonomichef, numera pensionär.

 

Sjukdomen artros var Lena Holmbring väl förtrogen med eftersom hon haft den i händerna ett tag, men det var inget som egentligen var ett problem. Det kunde hugga till i lederna emellanåt men inte mer än så. Det som hände i Madrid när hon var där på besök för ungefär ett och ett halvt år sedan, långt innan gränserna stängdes på grund av coronaviruset, var något helt annat.

– Jag och min sambo hade sett konstnären Hieronymus Bosch på tv som vi så gärna ville se och därför valde vi att åka till Pradomuseet i Madrid, där hans verk ställdes ut. Jag såg verkligen fram emot det, berättar Lena.

Resan ner gick bra och hon hade medvetet packat ner sköna gympaskor för att kunna promenera mycket i staden. För i Madrid fanns det mer än bara det stora museet att se.

– När vi kom in på Pradomuseet fick jag så fruktansvärt ont i mina fötter. Jag förstod inte vad det var och det gjorde så ont att jag inte kunde gå. Jag satt på en stol och grät av smärtan som inte ville ge sig, berättar Lena.

Hon tog sig hem till hotellet med hjälp av sin sambo och resten av resan gick hon betydligt färre steg än hon tänkt sig.

– Jag ville ju ändå ut och se något så vi höll oss i området där vi bodde, gick ett kort tag och sedan fick jag sitta och titta på folk istället för att gå långt, det var lite tråkigt, berättar Lena.

Gick till husläkaren
När hon kom hem gick hon direkt till husläkaren. Den här värken kunde hon inte leva med. Den tog över och styrde hennes liv eftersom hon inte kunde promenera och röra sig som vanligt. ­Husläkaren skickade henne till en ortoped.

– En vecka senare fick jag beskedet att jag hade artros i fötterna och jag fick antiinflammatoriska tabletter som jag skulle ta som en kur, och de hjälpte, säger Lena.

I jobbet som ekonomichef gick hon inte så mycket till vardags, men hon använde händerna, där hon också har artros. Under de första månaderna efter händelsen i Madrid fungerade det att med jämna mellanrum ta en kur av antiinflammatoriska tabletter vilket gjorde att smärtan lättade, men till slut märkte Lena att det inte fungerade längre.

– Antingen hjälpte det inte alls eller så kom smärtan tillbaka fortare än gången innan. Envis som man är så försökte jag ändå och tog vanliga värktabletter när det var som värst och det gjorde att det blev bättre. Men jag märkte att jag var stel och när jag skulle resa mig upp ur soffan så gick jag försiktigt de första stegen innan kroppen vant sig och det gjorde rejält ont emellanåt, säger Lena.

 

Vad är artros?

Artros är en kronisk ­sjukdom som ger mycket ­påtaglig smärta och som blir värre ju äldre du blir. 

Artros beror främst på en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ­ledbrosket och ledvätskan. 

Obalansen leder till ­försämrad funktion och med såväl smärta som stelhet. 

Forskningen har identifierat flera faktorer som påverkar förekomsten av artros: ­ärftlighet, ålder, övervikt, muskelsvaghet och ledskador.

Det är inte farligt att träna, men det kan göra ont och det är bra att diskutera hur man ska träna med sin läkare eller sjukgymnast. 

Knän, höfter och axlar kan slutligen opereras för att få tillbaka rörlighet och slippa smärta. 

 

Gick i pension
Vid årsskiftet gick hon i pension och då skulle hon egentligen velat röra på sig mer, men nu blev det tvärtom. De långa promenaderna som hon och sambon brukade ta blev kortare och hon blev mer stillasittande, vilket inte var något hon trivdes med.

I somras chansade hon och gick in i en hälsokostbutik. Kanske skulle de ha något som kunde hjälpa henne? Kvinna bakom disken rekommenderade Zincumin, en kapsel med ingefära, gurkmeja och C-vitamin som hjälper leder och brosk att upprätthålla sin funktion. Två kapslar per dag var rekommendationen och Lena provade.

– Det här var i juni och i juli hade vi bokat in en resa till Korfu så det var klart att jag funderade på hur det skulle gå, då man går en hel del på semestern. Men det gick jättebra! Korfu har fina stränder, men vi gick också långa härliga promenader och det var inga problem alls, ingen värk i fötterna och inga smärtsamma hugg, säger Lena och ler.

Fortsatte promenera
Väl hemma igen fortsatte Lena att promenera precis som innan och har också ut-ökat träningen med vattengympa och tanken är att hon också ska gå på gym. Men det är andra intressen som också pockar på.

– Jag fick en grundkurs i akvarellmålning i födelsedagspresent, som jag gick i ­våras, och det intresset vill jag gärna ta upp till vintern. Då åker penslar och färg fram och jag ska försöka få tid till det. Men så har jag barn och barnbarn som jag vill umgås med också, man hinner ju ingenting nu när man är pensionär, skrattar hon.

När man hör hur Lena håller igång kan man knappt tro att hon bara för ett år sedan hade så ont att hon knappt kunde gå och hade svårt att använda händerna. Det är, med kosttillskottets hjälp, idag inga problem.

– Jag var helt uppgiven när jag hade så ont, jag förstod inte vad jag skulle göra åt smärtan. De här tabletterna har fungerat över förväntan och nu kan jag röra mig obehindrat igen, det är fantastiskt, säger hon.

 

 

I HJ nr 22 2020 får du fler tips på naturmedel för onda leder och vi intervjuar näringsforskaren Lars Lindmark, som berättar mer om den stora hälsopotentialen hos ingefära. 

Ingefära, gurkmeja och ­C-vitamin är de tre viktiga ­beståndsdelarna i kosttillskottet Zincumin som Lena testade. Alla tre är helt naturliga ämnen som vi kan få i oss via maten, men då måste vi äta stora mängder. Alla tre bidrar till olika funktioner i kroppen:

 

C-vitamin: För att få bättre ­ledhälsa ska man gärna äta ­C-vitamin som gör att kroppen själv bildar kollagen. Kollagen är ett ämne som finns i hela vår kropp, inte bara i leder utan också i hud och hår. Vitamin C gör huden elastisk, håret välmående och får brosket i ­kroppen att fungera som en bra buffert mellan våra skelettdelar. 

Gurkmeja:  Det är jordstammen som används, både när det gäller gurkmeja som ­ingefära, och det har skrivits om växterna inom ayurvedisk ­läkekonst i över 4 000 år. Det finns fler än 

15 000 vetenskapliga artiklar som talar om dess egenskaper. Det verksamma ämnet är ­curcumin. Bland de viktigaste egenskaperna är att curcumin verkar antiinflammatoriskt och smärtstillande.

Ingefära: Det finns mycket ­omfattande forskning och ­studier när det gäller ingefära. Innehåller särskilt gingeroler och shogaoler, som bland annat har viktiga antiinflammatoriska egenskaper och roten hjälper därför till att minska smärta och svullnad i lederna. Ingefära har också en allmänt befrämjande effekt på matsmältningen. Kan även minska blodsockret och blodfetterna och påverkar ­ blodcirkulationen positivt.

 

Scroll to Top